U Mašinskoj školi dodijeljene su diplome uspješnim polaznicima programa osposobljavanja za CNC operatere u drvopreradi i potpisani ugovori s polaznicima novog ciklusa programa osposobljavanja za CNC operatere u metalopreradi, a u okviru projekta Kreiranje i izvođenje programa obuke i prekvalifikacije prema aktuelnoj potražnji na tržištu rada.

Načelnik Odjeljenja za privredu i preduzetništvo Rade Rosić izjavio je da projekat vrijednosti 45.237,31 KM finansira grad Prijedor, a provodi Razvojna agencija “PREDA” u saradnji sa Mašinskom školom.

“Grad Prijedor svake godine realizuje niz aktivnosti u cilju jačanja privrednog ambijenta, a pored podsticaja za zapošljavanje mladih visokoobrazovanih, samozapošljavanje, uvođenje standarda, nabavku mašina, opreme i alata, uveli smo i projekat prekvalifikacije i obuka za mlade nezaposlene i nezaposlene”, rekao je Rosić

Direktor Mašinske škole Borislav Kojić naveo je da je obuku za CNC operatere u drvopreradi uspješno završilo sedam od inicijalnih 13 polaznika, a da će obuku za CNC operatere u metalopreradi pohađati 14 polaznika u narednih šest mjeseci.

Goran Rodić iz Razvojne agencije “PREDA” rekao je da je kroz prethodnih šest ciklusa obuka u ovoj godini prošlo 66 polaznika, a da su u pitanju bile atraktivna zanimanja i vještine iz oblasti grafičkog dizajna, mobilnog gejminga, audio i video produkcije, muzičke produkcije i informacionih tehnologija, a da 34 polaznika trenutno pohađa obuke iz oblasti 3D modeliranja, kompjuterskih animacija i veb dizajna.

“Očekujemo da ćemo do kraja godine dostići neki broj od 130 polaznika. Ove godine je napravljen jedan pomak u kvalitativnom smislu, jer imali smo po prvi put veći interes privatnog sektora sa skoro 50 odsto učešća ljudi koji su već zapasleni”, istakao je Rodić.

On je dodao da je na ranijim sličnim projektima 30 do 40 odsto nezaposlenih polaznika nakon obuka nalazilo zaposlenje.

Vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije “PREDA” Aleksandar Drljača ukazao je na to da je grad Prijedor jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja radi ovakvu vrstu projekata i za to izdvaja znatna sredstva.

On je naglasio da je za polaznike obuka potpuno besplanta, ističući da slični programa za polaznike koji ih sami finansiraju koštaju oko 2.000 KM.

On je naglasio dobru saradnju ove agencije sa Gradskom upravom, te najavio tri nova projekta iz takozvane dunavske inicijative, vrijedna 400.000 evra, a u oblastima IT sektora, ruralnog razvoja i drvoprerade.