24.03.2023., Usce Crkvene u Vrbas/Davidovo srce, Banjaluka (BiH) – Davor Dragicevic, otac ubijenog mladica Davida, rekao je da daje „besu“ odnosno obecanje „krvne osvete“ nad ubicama njegovog sina, ukoliko se Davidove ubojice ne uhite i osude do 25.prosinca ove godine. Danas se navrsava tacno pet godine od pronalaska bezivotnog tijela ubijenog Davida Dragicevica. Tim povodom su se pripadnici grupe Pravda za Davida okupili na mjestu gdje je pronadjeno bezivotno Davidovo tijelo - usce Crkvene u rijeku Vrbas. Roditelji ubijenog mladica Davor Dragicevic i Suzana Radanovic su se obratili obratili medijima. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL/PIXSELL

– Ja znam ko je ubio moje dijete. Neka rade ozbiljno, časno i odgovorno svoj posao. Neka konačno svane i krenemo u bolje sutra – rekao je Davor

U narednim danima očekuju hapšenja osumnjičenih koji se dovode u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića.

Hapšenja bi trebala biti izvršena na području Banjaluke.

Tužilaštvo BiH preuzelo je istragu ubistva mladića od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci i Republičkog javnog tužilaštva još u aprilu 2021. godine, nakon što banjalučko tužilaštvo pune tri godine nije uspjelo rasvjetliti ovaj slučaj, prenosi Srpskainfo.

Naredbu o sprovođenju istrage protiv NN izvršilaca za krivično djelo ubistva banjalučko tužilaštvo je izdalo 28. juna 2018. godine, a nakon što je na prvoj konferenciji za novinare, koja je održana u martu iste godine kada je Davidovo tijelo pronađeno, rečeno da se radi o zadesnoj smrti i da nema elemenata krivičnog djela.

– Tužilaštvo BiH, nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske – Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, donijelo je odluku o preuzimanju predmeta i radu na istima u Tužilaštvu – navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH, nakon preuzimanja predmeta.
Dragičeviću Republika Srpska zbog diskriminacije dužna isplatiti 5.000 maraka odštete

Preuzeti predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske odnosi se na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Davida Dragičevića, kao i neprijavljivanje krivičnog djela i počinioca, te pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, navodilo se u saopštenju.

Podsjetimo, u martu ove godine u Banjaluci je izvršen pretres kuće Đorđa Rađena.

Pretres su izvršili pripadnici Federalne uprave policije i Agencije za istrage i zaštitu BiH, dok su pripadnici MUP Republike Srpske bili prisutni samo kao obezbjeđenje na licu mjesta. Ostalo je nepoznato zašto je pretres izvršen pet godina nakon ubistva mladića i kakve je on uopšte imao veze sa ovim slučajem.

Podsjetimo, pretres je izvršen u kući porodice Rađen, koja je u noći nestanka Davida Dragičevića 18. marta 2018. godine navodno opljačkana.

Nakon pronalaska Davidovog tijela u džepovima njegovih hlača pronađeni su određeni predmeti, koji su nestali iz Rađenove kuće. PU Banjaluka Dragičevića je dovodila u vezu sa tom krađom, što zvanično nikada nije dokazano.
Snimak kobne noći

Kritične noći nadzorne kamere su snimile kako jedna osoba ulazi u dvorište Rađenove kuće u 2.25 časa. Par minuta kasnije u kuću ulaze Rađen i njegov brat. Više od pola sata nije zabilježeno kretanje, da bi se u 3.42 časa na snimku vidjela jedna osoba kako izlazi iz dvorišta.

U policiji su navodili da je riječ o Davidu Dragičeviću, što se na snimcima nije moglo jasno vidjeti. Istragu u slučaju “Dragičević” tri godine je vodilo OJT Banjaluka, a Tužilaštvo BiH je u aprilu 2021. preuzelo istragu u predmetu “Dragičević” od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, ali i Republičkog javnog tužilaštva RS. Kako je tada navedeno jedna se istraga odnosi na Davidovu smrt, a druga na službene osobe koje su bile uključene u rad na tom predmetu.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, potvrdio je u razgovoru za medije da bi uskoro mogli očekivati hapšenja odgovornih.

– Mogu samo da vam kažem da će uskoro krenuti hapšenja najviših zvaničnika Republike Srpske, koji su u to vrijeme (2018. godine) obavljali funkcije. Imenom i prezimenom sam ih prozvao za otmicu, mučenje i ubistvo mog sina Davida Dragičević. Malo je neozbiljno od medija da poluinformacije plasiraju u javnost. Sa sigurnošću vam mogu kazati da su stvari pod kontrolom. Držimo se činjenica. Činjenica je da je brutalno ubijen od ljudi koji su trebali da zaštite njegovo pravo na život i slobodu. Svjedoci smo da je to otišlo u drugom pravcu. Naravno, tu su i pravosudne institucije entiteta. Molim vas, ovo se sve odnosi na institucije entiteta u Republici Srpskoj. Kada dođe dan hapšenja vidjećemo kako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine moglo da uradi neke stvari, a entitetske vlasti nisu smjele – izjavio je Dragičević za portal N1.

Dodao je i kako neće dozvoliti novi slučaj Ljube i Bekrije Seferovića.

– Ja znam ko je ubio moje dijete. Neka rade ozbiljno, časno i odgovorno svoj posao. Neka konačno svane i krenemo u bolje sutra – rekao je otac ubijenog mladića.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas, kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a banjalučko tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je njihov sin bio otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP-a RS.