Početna BiH Krajem februara o mogućem produženju školskog časa

Krajem februara o mogućem produženju školskog časa

Iako masovna vakcinacija protiv virusa korona još nije krenula, a ni epidemiološka situacija nije povoljna, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS čuli smo najave o mogućem produženju časova u školama od aprila.

Ministarka prosvjete Natalija Trivić izjavila je da je sredinom marta ili u aprilu moguće donošenje odluke o produženju časa na 45 minuta u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj.

Najavila je da će krajem februara održati sastanak s predstavnicima Instituta za javno zdravstvo RS i u skladu s njihovim preporukama i ukupnom epidemiološkom situacijom, koja će, kako je rekla, sigurno biti povoljnija zbog početka vakcinisanja, ocijeniti da li će sredinom marta ili u aprilu moći da produže školske časove.

Procjena

Nakon ovih izjava, koje su obradovale mnoge đake i roditelje u Srpskoj, pitali smo ministarstvo kako je procijenjeno da bi se za mjesec i po mogli steći uslovi za vraćanje časova na 45 minuta. Da li je bilo neformalnih razgovora s epidemiolozima na ovu temu, da li su ovo želje ili realna očekivanja?

– U slučaju poboljšanja epidemiološke situacije, donošenja novih mjera i procjene Instituta za javno zdravstvo, Ministarstvo će blagovremeno informisati javnost o novoj organizaciji rada i trajanju časova, a mi se nadamo da će to biti uskoro. Zbog trenutnog načina izvođenja nastave, u manjim grupama i sa skraćenim trajanjem časova, škole nemaju organizacionu mogućnost da produže trajanje časova, a nakon poboljšanja epidemiološke situacije i procjene Instituta očekujemo nove preporuke kojima bi se stvorila mogućnost za objedinjavanje odjeljenja i organizovanje časova u trajanju od 45 minuta – rekla je v.d. pomoćnika ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje RS, Nataša Cvijanović.

Nastava fizičkog

U Institutu za javno zdravstvo RS nisu bili mnogo rječiti u ovom trenutku, pa je ostalo neodgovoreno da li su realna ili preoptimistična očekivanja o vraćanju nastave na 45 minuta u aprilu, kao i da li bi to značilo ponovo održavanje časova fizičkog.

Potvrdili su jedino da bi sastanak s predstavnicima Ministarstva prosvjete RS trebalo da se održi krajem februara.

– Na sastanku će se detaljno razmatrati svi aspekti i mogućnosti u vezi s održavanjem nastave u Srpskoj, a koji će biti u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom – rekli su za Srpskainfo iz Instituta.

I DALJE RAD U GRUPAMA

U toku ovog mjeseca definitivno neće doći do vraćanja trajanja časa na 45 minuta u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, jer bi svako povećanje značilo vraćanje grupa u kompletna odjeljenja, poručili su iz Ministarstva prosvjete, podsjećajući još jednom da su u školama obezbijeđeni svi higijensko-epidemiološki uslovi.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila