Početna BiH Krajem avgusta 300 miliona eura za oporavak BiH

Krajem avgusta 300 miliona eura za oporavak BiH

BiH bi krajem avgusta mogla da dobije vrijedan finansijski paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 300 miliona eura, namijenjenih za zdravstveni oporavak BiH putem nabavke vakcina, najavo je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endru Džuel (Andrew Jewell).

Džuel je naveo da su ta sredstva namijenjena i za jačanje ekonomske otpornosti, odnosno suočavanje s krizom koju je donijela pandemija Covida 19.

– U kontekstu globalne pandemije stvara se okruženje koje će omogućiti izdvajanje novih 650 milijardi američkih dolara opće SDR alokacije za podršku rezervama i likvidnosti svih zemalja članica MMF-a. Alokacija će pomoći tim zemljama da dobiju sredstva za podršku rezervi ili kupovinu vakcina i podršku ekonomskom oporavku – rekao je Džuel za “Večernji list”, izdanje za BiH.
BiH

On je istakao da se ovdje radi o vanrednim mjerama za suzbijanje krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Prema njegovim riječima, ova godina je vrijeme u kome bi trebalo da BiH napravi ključne korake u smjeru izlaska iz zdravstvene krize, prvenstveno putem vakcinacije što većeg broja građana, nakon čega bi trebalo da uslijedi ekonomski oporavak zemlje.

ASHA prodaja vozila