Početna BiH Kraj zloupotrebe službenih vozila institucija BiH: Označavati ih i stavljati naljepnice

Kraj zloupotrebe službenih vozila institucija BiH: Označavati ih i stavljati naljepnice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BIH danas je prihvatila incijativu zastupnika Saše Magazinovića (SDP) da se propiše označavanje službenih vozila naljepnicom ili na drugi odgovarajući način

Tako bi se znalo da je riječ o službenom vozilu i kako bi se znalo kojoj instituciji pripada.

Preciznije, prihvaćena je incijativa da se Vijeće ministara BiH obavezuje da u roku od 30 dana donese dopunu Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine, na način da se propiše jasno označavanje službenih vozila nalјepnicom ili na drugi odgovarajući način kako bi učesnicima u saobraćaju, kao i građanima, bilo jasno vidlјivo da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada, a sve u svrhu sprečavanja zloupotreba korištenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je ovu inicijativu prihvatilo i Ministarstvo za saobraćaj i komunikacije BiH.

“Tragom sve češćih primjedbi građana, medijskim izvještajima o zloupotrebi službenih vozila, ali i informacijama iz samih institucija, nameće se potreba sprečavanja nepravilnosti u korištenju automobila u vlasništvu Institucija Bosne i Hercegovine. Čest je slučaj da uposlenici državnih institucija koriste ova vozila u privatne svrhe, u vrijeme godišnjih odmora, za porodične potrebe i sl. Nerijetko se dešava i da se davanjem prava na korištenje službenog vozila ‘kupuje naklonost’ u okviru pojedinih institucija”, stoji u obrazloženju inicijative Saše Magazinovića.

Magazinović je tragom sve češćih primjedbi građana, medijskim izvještajima o zloupotrebama službenih vozila, ali i informacijama iz samih institucija uputio pomenutu inicijativu.

Obrazlažući inicijativu on je naveo da je veoma čest slučaj da uposlenici državnih institucija koriste službena vozila u privatne svrhe, u vrijeme godišnjih odmora, za porodične potrebe i sl., te da se nerijetko dešava i da se davanjem prava na korištenje službenog vozila “kupuje naklonost” u okviru pojedinih institucija.

Magazinović je ustvrdio da u nelegalnom raspolaganju državnom imovinom ima i elemenata krivičnih djela trgovine utjecajem, oštećenja budžeta i zloupotrebe položaja, što ovoj inicijativi daje dodatni značaj.

Naveo je da razumije da vozila štićenih osoba ili ona koja u operativne svrhe koriste sigurnosne agencije ne mogu biti označena, ali da je to izuzetno mali broj u odnosu na ukupan broj vozila u voznom parku institucija BiH.

Magazinović je posebno naglasio da je usvajanje ove inicijative korak ka vraćanju povjerenja građana u institucije u kojima očigledno u pojedinim segmentima rada ne vlada red i zakon te i jasna poruka svim drugim nivoima vlasti da se odluče na isti korak. Nakon podrške Komisije za saobraćaj i komunikacije i Ministarstva komunikacija i prometa, o inicijativi će se izjasniti i Parlament BiH. Nakon toga bi Vijeće ministara u predviđenom roku trebalo realizovati inicijativu kroz izmjenu Pravilnika o uslovima nabavke i korištenja službenih vozila, označavanje vozila te upoznavanje građana o ovim aktivnostima kako bi se nepravilnosti u korištenju službenih vozila mogle i prijaviti.

klix

ASHA prodaja vozila