Početna Prijedorski region Kozarčani žele da vrate status općine: Ekonomski smo održivi jer najviše punimo...

Kozarčani žele da vrate status općine: Ekonomski smo održivi jer najviše punimo budžet

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ostvarenja ovoga dug je put, jer inicijativu prvo razmatra prijedorska skupština koja šalje neobavezujuće mišljenje Vladi RS, odnosno nadležnom ministarstvu koji dalje šalju poslanicima Narodne skupštine RS na razmatranje.

“Lično podržavam tu inicijativu, jer je Kozarac bio općina prije nego je Prijedor imao taj status. Mislim da bi se brže razvijao nego sada. Postoji nekoliko firmi koje su pokrenuli povratnici koji su prošli i kroz logore, bili su vani i vratili se. Njihov udio kroz poresko punjenje budžeta je veći nego što Kozarac dobije nazad. Ljudi koji su iz Kozarca smatraju da bi imali više sredstava ukoliko bi bili samostalni, jer ovako nazad dobijaju svega 10-15 posto”, rekao je odbornik u Skupštini Grada Prijedor Mirsad Duratović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istakao je kako najveći broj Kozarčana živi u inozemstvu i da je riječ o vrlo radišnom narodu koji je spreman investirati u to mjesto, ali se još nisu odlučili na to zbog okruženja i odnosa vlasti prema povratnicima. Podsjeća da su nekada ovo mjesto zvali “mala Švicarska” upravo zbog radne navike i poslova koje su radili.

“Ekonomska održivost bazira se na prirodnim resursima, poduzetništvu i na našoj dijaspori koja je sa Zapada preuzela tu neku vrstu poduzetništva i nosi vjetrove koji su nama veoma potrebni”, rekao je o inicijativi Sead Čirkin, koordinator za formiranje Inicijativnog dobora općine Kozarac.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je na dan kada je predata inicijativa kako nikome u tom gradu ne može biti drago zbog pokretanja ove inicijative, jer bi Kozarac bio odvojen od Prijedora. Optužio je političke rivale da je to njihova ideja kako bi podijelili Prijedor zbog izbora i prikupljanja glasova, što su oni negirali.

Do sredine šezdesetih godina 20. stoljeća Kozarac je bio općina, ali je tada ukinut status općine i pripojen je općini Prijedor. Prema podacima iz popisa stanovništva koji je urađen 2013. godine, Kozarac ima blizu pet hiljada stanovnika. U posljednjem ratu ubijeno ih je između 1.500 i 1.800.

Klix
ASHA prodaja vozila