Početna Prijedorski region KOZARA: POTENCIJALA MNOGO, SADRŽAJA MALO

KOZARA: POTENCIJALA MNOGO, SADRŽAJA MALO

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kozara. Čuvena po istorijskim događajima iz Drugog svjetskog rata, bogata prirodnim ljepotama. Jedinstvena planina, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire.

Međutim, njeni potencijali su, nažalost, nedovoljno iskorišteni. Mogućnosti je mnogo, a sadržaja veoma malo. Ovako Kozaru opisuju ljubitelji prirode, koji kažu da svaki slobodan trenutak koriste za boravak na svježem vazduhu. Međutim, bilo bi, dodaju, dobro da se ovaj prirodni dragulj obogati novim turističkim sadržajima, kako bi privukao još veći broj turista.

– Svaki dan dolazim na Kozaru. Kozara je jedan jako lijepa planina, ali nema sadržaja. Ovdje samo možete prošetati, a nema sadržaja koji bi zadržali turiste i uzeli im novac – smatra Fikret Bejzurić iz Prijedora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sadržaja nedostaje, naročito u ljetnom periodu. Potrebna je još pješačkih i biciklističkih staza – mišljenja je Zorica Angelovski.

Da su turistički potencijali Kozare nedovoljno iskorišteni, smatraju i nadležni. Ski staze su uređene, ali sezona skijanja na ovoj planini kratko traje. Zato, uveliko razmišljaju o novim projektima, kako bi obogatili ponudu Kozare.

– Planiramo uređenje ulaznog punkta u Rajkovićima, uređenje stepeništa ispod spomenika i još neke projekte, ukoliko ih budemo mogli finansirati iz vlastitih sredstava. Renoviraćemo bungalove. U planu nam je i jedan ziplajn u dužini od 1.400 metara i bio bi to najduži ziplajn u Bosni i Hercegovini. Za to je potrebno mnogo sredstava, ali plan nam je da ih obezbijedimo putem jednog projekta – istakao je Božidar Nikoletić, vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka “Kozara”.

Mrakovica je prije tri godine dobila Avantura park. Nedavno je uređen i info-centar. U planu su i nove pješake i biciklističke staze.

– Pješačke staze su obilježene. Plan nam je da pravimo i istorijske staze, gdje će posjetioci moći da se upoznaju sa istorijskim činjenicama. Imamo staze koje nas edukuju o prirodi i biljnom i životinjskom svijetu na Kozaru. U planu je i otvaranje biciklističkih staza, kao i uvođenje električnih bicikala – dodao je Nikoletić.

Kozara ima i veoma malo smještajnih kapaciteta. Otežavajuća okolnost je to što je Hotel “Monument” od prošle godine zatvoren i u stečajnom je postupku. Ipak, uprkos svim nedostacima, Kozara je i te kako posjećena. Rekordna posjećenost zabilježena je prošle godine, jer su putovanja u druge zemlje bila ograničena ili gotovo nemoguća, pa je većina građana Srpske odmor provodila upravo na ovoj planini. S obzirom da se opet suočavamo sa zatvaranjima i određenim ograničenjima, jedino što nam preostaje jeste odlazak u prirodu, a svjež vazduh na Kozari, ipak je najveći potencijal krajiške ljepotice.

KV

ASHA prodaja vozila