Početna Sport Košarkašice BiH u subotu ujutro protiv Kanade otvaraju kvalifikacije za SP

Košarkašice BiH u subotu ujutro protiv Kanade otvaraju kvalifikacije za SP

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra ujutro u Osaki (Japan) otvara kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Kanade.

Naše košarkašice su još jučer trebale igrati meč protiv Bjelorusije, ali se ova selekcija nije pojavila u Japanu zbog problema s koronavirusom. Zbog toga je već sada izvjesno da će se BiH plasirati na Svjetsko prvenstvo budući da je odlazak na smotru najboljih svjetskih selekcija osiguran za tri najbolje ekipe iz svake grupe koja broji po četiri učesnika.Bh. košarkašice su danas obavile i posljednji trening u Ookini Areni, a punim intenzitetom treniralo je svih 11 košarkašica koje trenutno ima na raspolaganju selektor Goran Lojo nakon odlaska Marice Gajić zbog povrede. Sjajna atmosfera među ovim djevojkama ionako se podrazumijeva.

Stručni štab našeg nacionalnog tima obavio je i detaljnu analizu igre kanadske selekcije s akcentom na jučerašnju utakmicu protiv Japana gdje su poražene u produžetku rezultatom 86:79. To je ujedno bila prva utakmica španskog stručnjaka Victora Lapene, inače trenera Fenerbahčea, na klupi Kanade.

“Na sinoćnjoj utakmici uvjerili smo se koliko su snažne selekcije Japana i Kanade. Evidentna je fizička dominacija kanadske ekipe, a njihov kvalitet oslikava i visok plasman na FIBA rang-listi (četvrti). Međutim, mi smo ovdje došle da se borimo, da damo sve od sebe i da pobjeđujemo. Zbog toga smo u Osaki”, kaže reprezentativka BiH Nikolina Džebo.

Inače, već u nedjelju našu selekciju očekuje novi duel protiv domaćina Japana. Oba ova susreta dat će selektoru dobru sliku forme i kvalitete tima uoči Svjetskog prvenstva.

Utakmica između BiH i Kanade igra se sutra u 7:00 sati ujutro po našem vremenu uz direktan televizijski prijenos na kanalu Sport Klub 1.