Cijene goriva na benzinskim pumpama širom Srpske pale su u prosjeku za oko deset feninga po litru, a prema riječima naftaša, izvjesno je da će taj trend biti nastavljen i u narednom periodu.

Na “Nešković”pumpi u Banjaluci kazali su za “Glas Srpske” da su cijene goriva spustili početkom sedmice.

– Zaprimili smo novu isporuku goriva pa smo spustili cijene i sada je litar dizela 2,24 KM, bezolovnog benzina 2,25 KM, dok je naftni gas 1,55 KM – rekli su u “Neškoviću” dodajući da je kod njih gorivo u prosjeku za oko devet feninga jeftinije nego prošle sedmice.

I na benzinskim stanicama “Nes petrola” gorivo je jeftinije, tako da građani kod njih za litar dizela sa aditivom treba da izdvoje 2,32 KM, a za benzin 2,25 maraka.

Cjenovnike su korigovali i na bijeljinskim pumpama CSP, a kako su kazali, izvjesno je da će cijene nastaviti da padaju.

– Cijene smo promijenili u utorak, dizel je sa 2,15 maraka po litru pao na 2,07 KM, dok je cijena benzina zasad nepromijenjena – rekli su CSP-u.

Predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić kazao je za “Glas Srpske” da su cijene goriva u blagom, ali konstantnom padu, što je posljedica pojeftinjenja nafte u svijetu.

– Cijena nafte je od kraja novembra do sada pala sa 83,84 na 75 dolara po barelu, što se reflektuje na maloprodajne cijene naftnih derivata kod nas – kazao je Trišić.

On je dodao da se, iako ovo pojeftinjenje pogoduje građanima i privrednim subjektima, ne može očekivati drastičan pad cijena goriva, jer se dešavanja na svjetskom tržištu reflektuju i na naše.

– Formiranje maloprodajnih cijena na našim benzinskim stanicama zavisi isključivo od velikih multinacionalnih kompanija i rafinerija koje diktiraju ulazne cijene nafte prema kojima se mi ravnamo – pojasnio je Trišić.

Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić kazao je za “Glas Srpske” da blago pojeftinjenje goriva neće uticati na smanjenje cijena proizvoda, ali i da je neizvjesno do kada će taj trend trajati.

– Treba imati na umu da su porasle cijene repromaterijala, ali i mnoge druge robe i sirovina koje se uveze u Republiku Srpsku i BiH, a od kojih zavise i cijene proizvoda – istakao je Vasilić.

On je dodao da je gorivo koje se prodaje u Srpskoj kupljeno po starim cijenama i dok zalihe ne budu potrošene, neće doći do značajnijeg pojeftinjenja.

Stabilnost

Stabilnost naftnog sektora, prema riječima Dragana Trišića, zavisi od geopolitičkih odnosa, odnosno ulaznih cijena nafte u BiH, ali i od projekta “Otvoreni Balkan” koji bi naftni sektor u Srpskoj značajno približio parametrima zemalja u regionu koje se budu uključile u taj projekat.

– To automatski znači smanjenje troškova i stabilnost u snabdijevanju naftom i naftnim derivatima. Za privredu Srpske je najbitnije da imamo stabilno tržište, a to ćemo jedino imati ako u doglednom periodu postanemo fleksibilni u vezi sa tim projektom, koji bi značajno stabilizovao ne samo naftni nego cijeli energetski sektor – istakao je Trišić.

glassrpske