Općina Sanski Most posjeduje brojne potencijale kada se radi o turističko ekonomskom razvoju, a većina ih je neiskorišteno. Sigurno, jedan od najznačajnijih jeste lokalitet Korčanice, gdje se nekada nalazio hotel koji je u poslednjim decenijama uništen i devastiran.

Cijeli ovaj prostor obiluje mnoštvom prirodnih blagodeti, kao što su čista i nezagađena priroda, zdrav planinski zrak i mogućnosti za rekreaciju, sport i odmor. U periodu prije rata na planini Korčanica, u naposrednoj blizini memorijalne zone koja sjeća na antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu, izgrađen je hotel, a radio je u sastavu Turističko ugostiteljskog preduzeća „Sana“ Ovo je nekada bilo omiljeno izletište za Sanjane i druge goste, ali je u poslijeratnom vremenu hotel potpuno devastiran, a cijeli prostor zanemaren. U nekoliko navrata objekat je nuđen na prodaju, ali svaki put beuspješno.

Razvaline nekadašnjeg hotela na Korčanici sjećaju na neke bolje dane, kada je cijeli ovaj prostor vrvio gostima i turstima. Enes Eminić je sedam godina kao rukovodilac radio u hotelu i kaže kako je prava šteta što je sadašnja situacija ovakva. Prostor Korčanice pruža idealne uslove za razvoj brojnih sportova, nekada su ovdje pripreme obavljali sportski klubovi, a postojali su i ambiciozni planovi za razvoj zimskih sportova i izgradnju potrebne infrastrukture.

S ovim aktivnostima započelo se poslije Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, ali je sve prekinuo rat. Podsjetimo da se na ovome lokalitetu nalazi i spomenik, na mjestu gdje je egzistirala partizanska bolnica u Drugom svjetskom ratu, tako da cijeli ovaj prostor čini memorijalnu zonu. Prostor Korčanice treba učiniti privlačnim za investitore i o tome bi lokalna zajednica trebala povesti više računa, obzirom da je turizam prepoznat kao jedna od razvojnih ekonomskih grana i najbrže rastuća privredna grana u BiH.