Početna Zdravlje Konzumiranje cigareta najčešća bolest zavisnosti

Konzumiranje cigareta najčešća bolest zavisnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzumiranje cigareta jedna je od najrasprostranjenijih bolesti zavisnosti kako u svijetu, tako i kod nas. Cigarete su svima dostupne, pa ih konzumiraju čak i tinejdžeri. Obično se sa pušenjem počinje iz znatiželje, a vremenom ono postaje navika, koja prerasta u zavisnost, bez koje mnogi gotovo da ne mogu zamisliti život. Jedan od onih, koji se, nakon nekoliko godina pušenja, uspio osloboditi ovog poroka je tridesttrogodišnji Vukašin Banjac.

  • Nije bilo teško prestati, bitna je samo volja. Cigarete mi se uopšte ne traže. Lijepo je ujutru ustati bez kašlja. Preporučio bih svima da prestanu pušiti, bez toga se može – tvrdi Banjac.

Konzumiranje cigareta dovodi do brojnih oboljenja, kako onih blažih, tako i težih, kaže specijalista psihijatrije, doktor Jadranka Stanković.

  • Konzumiranje cigareta je izuzetno štetno i to je rizik faktor za brojna oboljenja, od onih blažih, kao što su respiratorne infekcije, pa do težih plućnih oboljenja, potom kardiovaskularnih i malignih oboljenja, a možemo reći da je to neka vrsta psihičkog oboljenja – kaže Stankovićeva.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od posljedica pušenja u svijetu godišnje umire oko 6 miliona ljudi. Zabrinjavajuće je i to što je sve više „pasivnih pušača“, koji oboljevaju ili umiru od posljedica udisanja duvanskog dima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ASHA prodaja vozila