Početna BiH KONTROVERZE U SLUČAJU “DAVID DRAGIČEVIĆ” Devet mjeseci tapkanja u mjestu

KONTROVERZE U SLUČAJU “DAVID DRAGIČEVIĆ” Devet mjeseci tapkanja u mjestu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tačne okolnosti i šta se sve dešavalo kobne noći kada je ubijen David Dragičević ni danas, poslije devet mjeseci, nisu poznate.

Brojni građani stali su uz Davidovog oca Davora Dragičevića kako bi ga podržali u njegovoj borbi da sazna istinu o tome šta se desilo njegovom sinu.

Proteste koje organizuje, kao i Davorovo hapšenje, uzdrmali su region, a veliki broj svjetskih medija izvještavao je o dešavanjima u Banjaluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ni danas još nisu poznate sve činjenice o tome kako je David ubijen, koliko ljudi je učestvovalo u tome, odnosno skoro da se ništa ne zna osim da je riječ o ubistvu.

Zbog toga se svakodnevno mogu čuti različita mišljenja policije i tužilaštva u odnosu na Davora Dragičevića i grupu Pravda za Davida.

Zades ili ubistvo

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je u rječici Crkvena 24. marta, a dva dana kasnije je održana sporna konferencija za novinare u Policijskoj upravi Banjaluka.

Na konferenciji su istakli da je riječ o zadesnoj smrti, da je mladić slučajno upao u rijeku Crkvenu ili da je počinio samoubistvo.

Međutim, porodica i prijatelji su odmah tvrdili da je ubijen i da nikada ne bi počinio samoubistvo.

Na kraju je tužilaštvo saopštilo da je riječ o ubistvu.

Da li je bio drogiran?

Iz policije su tvrdili da je nakon obdukcije utvrđeno da je David bio pod uticajem narkotika i alkohola u vrijeme stradanja.

Roditelji su zatim pramen kose poslali na analizu u inostranstvo gdje je utvrđeno da nije bio pozitivan na više od 200 opijata. Poslije toga je i glavni banjalučki tužilac Želimir Lepir takođe potvrdio da David nije bio pod uticajem narkotika.

Povrede

Tužilaštvo, bivši advokati, patolozi i policija tvrde da su povrede koje su nađene na Davidovom tijelu lakše prirode i da nijedna od njih nije mogla dovesti do smrti.

Davor Dragičević ističe da je riječ o veoma brutalnim povredama koje su nastale, jer je David sedam dana bio “zarobljen, mučen i premlaćivan”.

Silovanje

Slična situacija je kada je u pitanju i to da li je David bio silovan prije ubistva.

Oba patologa, policija i tužilaštvo tvrde da to apsolutno nije tačno i da nema povreda koje bi to dokazale.

Međutim, Davor je skoro svako veče na trgu tvrdio da mu je sin, između ostalog, bio silovan.

Pljačka kuće

Od prvog dana pronalaska Davidovog tijiela policija tvrdi da je on, prije nego što je završio u rijeci, opljačkao kuću porodice Rađen. To dokazuju po stvarima koje su nađene kod njega u džepu, kao i po snimcima sa kamera oko te kuće.

Davidov otac to oštro demantuje i tvrdi da njegov sin nije bio u toj kući i da nije on na snimku.

Pretres džepova

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, kao i patolog Željko Karan, tvrde da nakon što je izvučeno tijelo iz vode nije bilo pretresa odjeće nesrećnog mladića. Prema njihovim riječima, to je obavljeno u Zavodu za sudsku medicinu gdje su u džepovima pronađene stvari koje potiču iz krađe iz kuće u naselju Lauš.

Davidov otac kaže da su mu te stvari podmetnute. Tvrdi  da su džepovi pretreseni odmah i da ništa nije bilo u njima, te da je to napisao i mrtvozornik koji je bio na licu mjesta, a da je taj njegov izvještaj kasnije nestao.

Iz policije su sve demantovali.

Nestanak donjeg veša

Otac je prije nekoliko mjeseci javno rekao da su nestale bokserice njegovog sina, odnosno da su namjerno uništene kako bi se sakrili određeni tragovi.

Nestanak bokserica potvrdio je i ministar Dragan Lukač, ali je istakao da se radi o nemaru i da su policajci “slučajno izgubili” donji veš nesrećnog mladića.

Protiv policajaca je pokrenut postupak i počelo je suđenje.

Vrijeme u vodi

Dosta polemike izazvale su i tvrdnje koliko dugo je Davidovo tijelo provelo u vodi. Patolog Željko Karan je nakon obavljene obdukcije rekao da je tijelo u vodi provelo oko sedam dana.

Prlikom druge obdukcije patolog Ivica Milosavljević je rekao da je tijelo u vodi bilo do tri dana. U Banjalučkom tužilaštvu su tada rekli da su pozvali Milosavljevića na razgovor i kada su mu predočili vremenske prilike u Banjaluci u vrijeme Davidovog nestanka, on je rekao da je tijelo u vodi moglo biti i do sedam dana.

Davor Dragičević tvrdi da to apsolutno nije tačno, da je njegov sin ubijen i tog jutra, kada je tijelo nađeno, položen u rijeku.

Kretanje kobne večere

Svakako najviše rasprave izazvale su teorije o Davidovom kretanju kobne večeri.

U policiji su tvrdili da su prikupili snimke koje potvrđuju gdje je David proveo zadnje sate života. Riječ je o snimcima iz kafića, banke i prodavnica, na kojima se navodno vidi kako odlazi u pravcu Lauša. Dosta snimaka je i javno objavljeno.

Dragičević tvrdi da on nije otišao na Lauš i da muškarac, za kojeg policija tvrdi da je David, nije njegov sin.

Tuča

Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin David pretučen na parkingu Metalske škole i da ga je tukla grupa od desetak momaka. Nakon toga je stavljen u vozilu i odvezen. Davor tvrdi da za to ima dokaze i svjedoke.

U policiji kažu da ne postoji nijedan dokaz da se te večeri desila tuča i da, prema snimcima kamera, David u to vrijeme nije mogao biti kod Metalske škole.

Pravi ili lažni svjedok

Nakon što je tužilaštvo donijelo odluku da se u ovom slučaju radi u ubistvu u javnosti se pojavila izjava svjedokinje koja je to veče čula galama, viku i svađu, te da je nešto palo u vodu.

Dragičević tvrdi da je to podmetnut i lažni svjedok i da njena izjava nije tačna.