Početna Prijedorski region KONTROLA PACIJENATA NA ULAZU U KRUG ZDRAVSTVENIH USTANOVA

KONTROLA PACIJENATA NA ULAZU U KRUG ZDRAVSTVENIH USTANOVA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada nema osoba zaraženih korona virusom na području Općine Sanski Most, a pod nadzorom i u kućnoj izolaciji nalazi se 165 osoba. Radi zaštite zdravstvenih radnika i pacijenata, na snazi je poseban režim ulaska u krug sanskih zdravstvenih ustanova.

Na ulazu su postavljeni kontejner i šator, gdje se obavlja preliminarni zdravstveni pregled i trijaža svih koji žele ući. Radi se o preporuci Kriznog štaba USK i ovakva procedura se provodi u svim zdravstvenim ustanovama na području kantona, izjavila je za RTV „Sanu“ Sanda Čekić, direktorica Doma zdravlja.

„Trijaža pacijenata je neophodna u ovoj situaciji iz prostorg razloga što moramo napraviti filter i imati kontrolu pacijenata koji potencijalno mogu biti zaraženi. Oni koji ulaze biće anketirani s pitanjima odakle dolaze, da li imaju neke respiratorne probleme i biće odmah pregledani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti koji imaju zakazane kontrole kod svojih liječnika biće proslijeđeni uz ovakav tretman. Ovo je bitno kako bismo izbjegli direktne kontakte pacijenata koji su potencijalno zaraženi s ostalim pacijentima i smatram kako u Sanskom Mostu za sada imamo dobru kontrolu“, istakla je Čekićeva.

Ona je izjavila kako je bitno da se pacijenti što manje kreću i da prethodno telefonski kontaktiraju svoga ljekara i kažu kakve simptome imaju i da se potom ponašaju prema uputama. „Bitno je kretanje smanjiti na najmanju moguću mjeru, voditi računa o higijeni, prozračivati prostor i socijalne kontakte svesti na najmanju moguću mjeru“, kazala je ona.

Na sreću, higijensko epidemiološka situacija u Sanskom Mostu je u ovome trenutku povoljna, do sada ni kod jedne osobe koja se nalazi u kućnoj izoilaciji nisu se pojavili simptomi bolesti.

O njihovom zdravstvenom stanju vodi se kontrola i oni su obavezni da se svakog drugog dana javljaju u Higijensko epidemiološku službu i izvještavaju o tome kako se osjećaju.

Također, redovito se obavlja kontrola o tome da li poštuju mjere koje su im izrečene.

 

ASHA prodaja vozila