Poslodavci u ugostiteljstvu u Republici Srpskoj traže razumijevanje od Vlade RS, čime bi se pomoglo radnicima u ugostiteljstvu, ali tako da država ne izdvaja sredstva, već čak “bude u plusu”.

Osim države, koja bi povećala prihode i “sasjekla” plate u koverti, u plusu bi bili i ugostitelji, koji bi lakše zadržali radnike, ali i radnici u ugostiteljstvu, koji su do sada u 90 posto slučajeva bili prijavljeni na minimalac.

Posebno radnici u ugostiteljstvu, koji bi od socijalizma do danas konačno stali rame uz rame sa platama javnog sektora, pa kad se “pojave” u banci sa platnom listom- imali bi kreditne uslove, čak i za stambene kredite i planiranje svoje budućnosti u RS.

Koji je zapravo plan HoReCe, uz koji je stalo i Ministarstvo turizma, ali i sindikat, a koji odlazi- na razmatranje u Ministarstvo finansija?

Naime, poslodavci i radnici u ugostiteljstvu traže da se u ovom sektoru uvede minimalna poreska osnovica, koja bi iznosila 700 maraka.

Prevedeno sa ekonomskog na laički jezik- da se sve obaveze izračunavaju na neto platu od 700 maraka, bez obzira kolika ona bude isplaćivana, tako da npr. konobar koji ima 1300 KM neto platu, toliko i dobija na račun, a da bude oporezovana kao da je 700 KM.

Iz HoReCe kažu kako bi na ovaj način za oko 15. 000 radnika bile bi uplaćivane obaveze na 700 KM umjesto dosadašnjih 540 KM, što bi dodatno punilo državnu kasu.

Visina poreske osnovice bi svake godine rasla u narednih tri do pet godina, a radnici bi u ovom slučaju mogli primati puni iznos plate, jer njihovi poslodavci ne bi imali prevelik trošak, pa ni radnici znatno podigli svoju kreditnu sposobnost.

Za ovaj projekat ne treba izdvajati dodatna sredstva iz Budžeta već bi se on, štaviše, dodatno punio.

Ovakvim rješenjem bismo teret ovog problema ravnomjerno rasporedili, jer krivicu za ovakvo stanje snosimo svi. Rješavanje ovog problema na bilo koji drugi način imalo bi za posledicu smanjenje neto plate radnicima, a imajuću u vidu sadašnje probleme po ovom pitanju, to bi ostavilo nesagledive posljedice. Takođe, rješenje ovog problema na ovakav način dalo bi dodatan stimulans da uđemo u rješavanje brojnih drugih problema u ovom sektoru”, poručuju iz HoReCe.

Dakle, kako ocjenjuju iz ovog strukovnog Udruženja, direktnu korist imaju svi.

Tvrde kako svi imaju korist, a niko štetu.

Država dobija dodatne prihode u budžetu, povećanje potrošnje kroz kreditnu sposobnost velikog broja radnika, sređivanje stanja u sektoru koji je do sada bio najnesređeniji, veći turistički potencijal, smanjen broj odlazaka radnika, povećan kvalitet u ugostiteljstvu i turizmu.

Radnici će biti riješen problem primanja punih plata preko računa što dovodi do povećanja njihove kreditne sposobnosti, uvođenje reda u oblast u kojoj oni rade, vraćanje dostojanstva u profesiju u kojoj rade

Poslodavci bi se riješili isplate plata u kovertama, kao i problem dolazaka do tih sredstava, uticaj konkurencije iz sive zone bi bio smanjen, riješen bi bio i problem u odnosima poslodavac – radnik.

capital.ba