Početna BiH Konji osvojili ljubav vlasnika, ali i brojne trofeje

Konji osvojili ljubav vlasnika, ali i brojne trofeje

Popuštanje epidemioloških mjera dovelo je do ponovnog organizovanja masovnih manifestacija u Bosni i Hercegovini, a na svoje su došli i ljubitelji konjičkog sporta.

Na velikim konjičkim trkama održanim proteklog vikenda u Velikoj Kladuši, koje spadaju među naprestižnije u BiH, prvo mjesto i najznačajniji trofej pripao je Jasminu Okčiću, čije je grlo Tunder Rok bilo najbrže u izuzetno jakoj konkurenciji. “Ova pandemija virusa korona svima nama je poremetila planove, jer se dugo nisu održavale trke. Sada smo konačno došli na svoje i nadamo se kako neće biti novih restrikcija i ograničenja”, kaže Okčić za “Nezavisne”.

Inače, ljubav prema trkaćim konjima njegova je opsesija od ranog djetinjstva, a vlasnik je dva grla, koja spadaju među najbrže konje u Bosni i Hercegovini.

Pored pomenutog konja, Okčić posjeduje još jedno trkaće grlo pod imenom Mr Machine, koje također osvaja vrijedne nagrade i priznanja na konjičkim natjecanjima te je dosad upisalo 19 pobjeda.

Vlasnik ponosno kaže kako se radi o engleskim punokrvnim grlima i dodaje kako je oba konja kupio u Mađarskoj, a nakon brojnih uspjeha njihova vrijednost se procjenjuje na više desetina hiljada eura.

Dodaje kako se inače bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali da je uzgoju ovih rasnih životinja posvetio najviše pažnje i ljubavi te da uz njih provodi gotovo cijeli dan.

“Konji su nevjerovatno pametne, inteligentne životinje i ako im pokloniš dovoljno ljubavi i pažnje, oni ti to na isti način vrate. Njima ništa ne smije da vali, prvo se oni namire, a potom sve ostalo”, ističe ovaj uzgajivač.

Inače, Okčić potiče iz čuvene porodice uzgajivača konja iz sela Demiševci te kaže kako su se njegov djed i otac također bavili konjogojstvom, a ljubav prema ovim plemenitim životinjama prenio je i na svoja četiri sina.

Prisjeća se kako je kao dječarac redovito prisustvovao konjičkim trkama, kasnije se okušao i kao džokej, a zbog konja i trka znao je pješačiti i po nekoliko dana.

“I u vrijeme kada su vladale glad ili nestašica, za konja se morala pronaći hrana. To je nepisano pravilo u našoj porodici”, kaže Okčić.

Dodaje kako su konji iz njihovog uzgoja redovno sudjelovali na brojnim trkama širom bivše Jugoslavije i nerijetko se vraćali sa osvojenim peharima i priznanjima. S ponosom ističe uspjeh iz 1974. godine, kada je konj u vlasništvu ove porodice osvojio prvo mjesto na beogradskom hipodromu, u utrci čiji je pokrovitelj bio tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito.

U staklenoj vitrini, koja se nalazi u njihovom porodičnom domu, brižno čuva pehare s brojnih takmičenja i kaže kako mu se ljubav prema trkaćim konjima duboko uvukla pod kožu i da će ih uzgajati sve dok je živ.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila