Učenici pripremnog razreda, te osnovne i srednje Muzičke škole “Savo Balaban” sa Odsjeka klavir, večeras su priredili koncert u prijedorskoj galeriji. Pred brojnom publikom izveli su bogat repertoar od 26 tačaka, a to im je, kako kažu, dragocjeno iskustvo zbog javnog nastupa pred publikom. Neki od izvođača, već su se okitili međunarodnim nagradama sa brojnih takmičenja.

“Večeras sam svirao Šopenovu ‘Etidu’. Ovakvi koncerti su odlična priprema za buduća takmičenja. U Milanu sam osvojio treću nagradu, u Veroni prvu, dok sam u Parizu bio drugi. Bio sam uspješan i na takmičenjima u regionu”, ističe Filip Dukić, učenik 4. razreda srednje muzičke škole.

Marija Čavić, učenica 5. razreda osnovne muzičke škole, cijeni ovakve koncerte kao priliku da pred publikom pokaže šta je naučila.

“Prethodnih godina imala sam dosta koncerata, učestvovala sam i na školskim takmičenjima i ostvarila veoma značajne rezultate”, rekla je Marija.

Na inicijativu profesora sa odsjeka klavir, gitara i harmonika, već treću godinu učenici Muzičke škole “Savo Balaban” priređuju ovakve koncerte za građanstvo, a korist je obostrana. Dok publika uživa u muzici, učenici stiču neophodno scensko iskustvo.

“Đaci se vrijedno pripremaju za svaki koncert, ali ovaj nam je nekako poseban, jer se održava baš uoči novogodišnjih praznika. Učenici se, u kontaktu sa publikom, oslobađaju treme, što uveliko utiče na njihov dalji razvoj. Oni svaki koncert željno očekuju”, rekla je profesor klavira Anđela Lajić.

kozarski