Progon imama Amira ef. Mahića iz Kozarca ima sve elemente političke i vjerske segregacije koja se u kontinuitetu provodi u entitetu od njegovog postanka pa sve do danas i u potpunosti je u duhu onoga što taj entitet u političkom smislu predstavlja, na čemu je utemeljen i na čemu egzistira, smatra član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. Mi to nećemo dozvoliti rekao je Komšić.

U izjavi za Agenciju MINA Komšić navodi kako druga dimenzija progona upravo otkriva podređen položaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja zbog protivljenja iste politike nema potpisan ugovor sa državom.

– Dakle, Islamska zajednica u BiH ima obaveze, ali ne i prava koja imaju druge zajednice, a status njihovih službenika u enitetu RS je očito i lošiji – kazao je Komšić.

O svemu smo obavijestili i Međunarodnu zajednicu.

– Treća dimenzija je ona međunarodna, jer da se ovo dešava bilo kome drugo osim Bošnjacima, odnosno muslimanima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, vjerovatno bi slušali osude od strane međunarodnih zvaničnika, ali u državi u kojoj ona politika koja progoni ujedno i bira sa kojim muslimanima će da obnaša vlast, to nije slučaj – kazao je član Predsjedništva.

Otuda, kako smatra, i nema jasnih osuda političkog progona kozaračkog imama, progona koji je nastavak iživljavanja nad istim onim ljudima koji su prije trideset godina odvođeni u logore.

– Sud u Prijedoru mora odbaciti ovu prijavu, jer bi odlučivanje po prijavi Okružnog tužilaštva značilo povratak verbalnog delikta i početak političkih progona na vjerskoj osnovi s težim posljedicama, što ovo društvo i ukupno državu može odvesti putem koji niko normalan ne priželjkuje – poručio je Komšić.

MINA