Početna Vijesti Komisija u Parlamentu BiH jednoglasno podržala privremenu suspenziju PDV-a na uvoz gasa

Komisija u Parlamentu BiH jednoglasno podržala privremenu suspenziju PDV-a na uvoz gasa

Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno je danas podržala inicijativu da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donese odluku o privremenoj suspenziji poreza na dodanu vrijednost pri uvozu gasa.

Ova inicijativa Dženana Đonlagića, predsjedavajućeg Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu BiH, zadužuje Vijeće ministara da odluku donese hitno, a najkasnije u roku od 30 dana.

Inicijativa će se naći danas pred zastupnicima na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

– Zbog rasta cijena energenata i cijena gasa pri uvozu u Bosnu i Hercegovinu, a što će rezultirati i povećanjem cijene gasa za privredu i domaćinstva, ekonomska mjera privremene suspenzije naplate PDV-a na uvoz gasa može ublažiti rast cijene gasa ka krajnjim korisnicima, privredi i domaćinstvima – naveo je Đonlagić u obrazloženju inicijative upućene prije mjesec i po.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine ranije su za Faktor odgovorili da nije moguće privremeno ukinuti plaćanje poreza na dodanu vrijednost na uvoz gasa bez kompleksnih izmjena propisa i procedura, niti bi takvo što, ako bude i realizirano, imalo efekta na snižavanje cijena gasa.