Početna Prijedorski region KOLIKO SU SKUPE SAHRANE

KOLIKO SU SKUPE SAHRANE

Zvanični podaci pokazuju da je u prošloj godini smrtnost među prijedorskim penzionerima bila povećana za 30, a na nivou Republike Srpske za 40 posto. U gradskom Udruženju penzionera kažu da prilikom smrti penzionera porodica od Udruženja dobija 500 maraka i da isto toliki iznos dobije od Fonda PIO. „ Da mi ne pretjerujemo, pogotovo kada su u pitanju zadušni ručkovi, bilo bi to dovoljno za sahranu“, kaže Slobodan Brdar, predsjednik Udruženja.

Kada su u pitanju sahtrane, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ističu da se nekada zadušni ručak spremao isključivo za porodicu i putnike koji su došli na sahranu. Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin ističe da sve ono što se ne kosi sa pravilima i kanonima , crkva ne osporava. On dodaje da su neke stvari izmakle kontroli kada su u pitanju zadušni ručkovi i hrišćanska skromnost. Sastavni dio pravoslavnih sahrana su i velike količine cvijeća. Nekada se nosio bosiljak, to je bilo neko obilježje za upokojene. Danas je to obilno cvijeće koje se nosi. Mislim da bi bilo korisnije, a to sveštenici u nekim mjestima i pokušavaju, da se umjesto kupovine cvijeća, pa čak i ručkova, te pare daju porodici“, ističe protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

Prijedorski župnik Marko Vidović ističe da zadušni ručkovi i nisu toliko loš običaj ukoliko se ne pretjeruje jer porodica pokojnika, pogotovo na selu, na taj način želi da počasti komšije, prijatelje i rodbinu. I on naglasak stavlja na beskorisno bacanje para na veliku količinu cvijeća i naglašava da bi te pare bilo korisnije usmjeriti za pomoć sirotinji i bolesnim osobama.

Iako nema spremanja ručka kao kod pravoslavaca i katolika, sahrane nisu jeftine ni kod muslimansko-bošnjačkog naroda. Po riječima glavnog prijedorskog imama Benjamina efendije Hodžića, ko je član Medžlisa, ne plaća obredni dio sahrane, dok sve druge troškove plaća.

Pandemija korona virusa smanjila je broj prisutnih na sahranama, samim tim i troškovi za zadušne ručkove bili su daleko manji. Ima i optimističnih predviđanja da će se trend smanjivanja troškova prilikom sahrana nastaviti i kada prođe korona.

kozarski