Početna Prijedorski region KOLIKO POSJEĆUJEMO SPOMEN-KUĆU PORODICE STOJANOVIĆ?

KOLIKO POSJEĆUJEMO SPOMEN-KUĆU PORODICE STOJANOVIĆ?

Porodica Stojanović jedna je onih koja je ostavila veliki istorijski trag u našem gradu, a i šire. Simo Stojanović imao je četiri sina i pet kćerki. Ova porodica naročito se isticala tokom Prvog i Drugog svjetskog rata. Najistaknutiji članovi ove porodice bili su doktor Mladen i vajar Sreten Stojanović. Na njihova djela podsjećaju i dvije izložbe postavljene u Spomen-kući porodice “Stojanović”. Jedna je dokumentarno-istorijska, a druga umjetnička “Izbor iz legata Sretena Stojanovića”.

“Imamo sačuvane instrumente iz njegove ordinacije, to je interesantno. Posjetiocima je interesantno kad kažemo da je doktor Mladen bio jedan od osnivača Teniskog kluba u Prijedoru. Imamo njegov reket, imamo potvrdu izloženu u kući Stojanović kojom Sreten i Mladen obećavaju svojim roditeljima da će dobro učiti kada su krenuli u Gimnaziju u Tuzli”, istakla je Nataša Tošanović, kustos u Spomen-kući porodice Stojanović.

Iako krije zbirku od neprocjenjive vrijednosti, Spomen-kuća porodice Stojanović nije dovoljno posjećena. Oni nešto stariji Prijedorčani kažu da je rado posjećuju, dok mlađi i nisu pretjerano zainteresovani. Spomen-kuća porodice Stojanović otvorena je svakim radnim danom od 8.00 do 15.00 časova, za sve koji žele da je posjete.