fbpx

Koliko pazimo na naše podatke na Fejsbuku

Lajkovane fotografije bivše ili bivšeg; statusi i fotografije napisani u alkoholisanom stanju; kontroverzni politički statusi od prije 7-8 godina; čak i obrisani profili – sve to ostaje sačuvano na serverima Fejsbuka. Čak možete i skinuti svoj lični arhiv sa svim podacima koje ova društvena mreža ima o vama. Obrisane poruke i fotografije, tvrde, ne čuvaju.

Fejsbuk ne čuva samo ono što ste lajkovali, podijelili, ili fotografije koje ste postavili na najpopularniju društvenu mrežu. Čuva podatke o tome kada ste se ulogovali na Fejsbuk, odakle, i preko kojeg uređaja. Tako da na nekom serveru dan-danas postoji podatak da ste, recimo, ljetovali u Grčkoj prije tri godine, koliko ste tada koristili Fejsbuk, sa kojeg telefona ili računara. Po svemu sudeći, ti podaci ostaće tamo zauvijek.

fejsbuk-kako-se-zastititi

Stručnjaci smatraju da mora postojati mogućnost da onaj ko je nekoj društvenoj mreži dobrovoljno dao podatke, može u svakom trenutku i da ih povuče. Ovo je jedna od ključnih stavki nove uredbe o zaštiti podataka u zemljama EU, koja će stupiti na snagu 18. maja. Postavlja se pitanje – da li će se korporacije odreći tih informacija tako lako, a i ko može da garantuje da su ih uklonili sa svojih servera? Povjerenje narušava i okolnost da su oni koji prikupljaju te podatke uglavnom nekoliko jotabajta ispred regulatora. To ilustruje i ispitavanje Zakerberga, za koje mnogi IT stručnjaci kažu da je bilo krajnje loše pripremljeno.

Agencija za informaciono društvo Republike Srpske kaže da su u informacionom dobu lični podaci najvredniji resurs. Informacije o tome kakvu hranu neko voli, kakve filmove gleda, kakvu muziku sluša, gdje putuje – upravo oni koji se najčešće dijele na Fejsbuku – danas su neprocjenjivi.

“Ako imamo na umu važnost informacija u današnjem društvu, onda moramo da shvatimo da je zaštita takvih informacija i podataka ono što je trenutno najaktuelnija stvar, i zapravo ono što je najprofitabilnije – upotreba tih podataka, preprodaja, zloupotreba i sve ono što se dešava sa podacima. Pogotovo kada se radi o podacima o ličnosti”, kaže Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske.

Banjalučani sa kojima smo razgovarali znaju da njihovi podaci sa Fejsbuka mogu da završe ko zna gdje, ali ne mare pretjerano. Sve zavisi, kažu, od individualnog pristupa društvenim mrežama.

“Nikad ne objavljujem ništa što bi moglo meni da našteti, a i ne prihvatam svakoga, tako da ja mislim da se i o tome treba razmišljati”.

“Sve zavisi kako mi koristimo taj Fejsbuk. Ako čovjek na vrijeme zna šta je dobro šta je loše na Fejsbuku, mislim da eventualno može izbjeći sve posljedice koje bi mogle nastati na osnovu toga”.

“Vjerujte da sam i ja nekako zatečena bila time. Nimalo nije prijatan osjećaj. Nisam preduboko razmišljala o tome, ali jednostavno nije svejedno”, neki su od stavova građana na ovu škakljivu temu.

Svi smo mi instalirali štošta na naše pametne telefone i bez puno razmišljanja raznim banalnim aplikacijama i igricama dali pristup našim fotografijama, kontaktima, pa čak i pozivima i SMS porukama. Zato, pamet u glavu, i ubuduće ne lajkujte i ne instalirajte ništa za šta niste sigurni da ne želite podijeliti sa cijelim svijetom.

(ATV)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila