Početna Vijesti Koliko nam stvarno vožnja oduzme vremena?

Koliko nam stvarno vožnja oduzme vremena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako živimo u ubjeđenju da su kod nas gužve neopisive, ipak ni u regionu nije bolja situacija.

Ljeto je obično vrijeme kada se malo više nerviramo zbog gužvi u saobraćaju, čekanja u nepreglednim kolonama automobila i vožnje metar po metar. Minute često izgledaju kao sati, posebno ako je vani prevruće. Koliko stvarno potrošimo vremena u vožnji?

Građani Bosne i Hercegovine samo vozeći se na posao potroše sedmično 3,3 sata, što je relativno kratko, imajući u vidu da je ovo vrijeme u Hrvatskoj oko 6 sati, u Sloveniji 7,5 sati, a u Srbiji 7,83 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako živimo u ubjeđenju da su kod nas gužve neopisive, ipak ni u regionu nije bolja situacija. Relativno kratko vrijeme koje izdvojimo na vožnju na posao je rezultat činjenice da živimo dosta bliže našim radnim mjestima, nego što je to slučaj u regionu.
Vrijeme koje mi u Bosni i Hercegovini provedemo vozeći se na posao, čini 45% vremena koje ukupno provedemo u saobraćaju. Sedmično provedemo 7,3 sata u saobraćaju. Građani Hrvatske se, mimo posla, ne voze previše, jer prosječno sedmično porovedu 6,7 sati u vožnji. Ovaj je prosjek u Hrvatskoj malo bolji, obzirom da građani Hrvatske potroše 8,2 sata u saobraćaju. Najduže u vožnji provedu Slovenci, vozeći se prosječno 9 sati sedmično.

Ako posmatramo kilometražu koju pređu automobilima, primjetićemo da razlike nisu prevelike. Svoje ljubimce četverotočkaše najviše ptede građani Srbije, jer tokom godine pređu 12869 km godišnje. Hrvati se voze malo duže, 13498 km tokom godine.
Građani Bosne i Hercegovine prosječno godišnje pređu 14314 km, dok su Slovenci šampioni sa 16276 km godišnje.

Koristeći Target Group Indeks metodologiju, jednu od rijetkih multidimenzionalnih istraživačkih metodologija, Addiko bank u saradnji sa Mediana d.o.o. provela je ovo istraživanje tokom decembra 2018. godine na reperzentativnom utorku, na dobnoj skupini od 15 do 75 godine. Ove informacije o uobičajenim dnevnim navikama dobijaju novu dimenziju u poređenju sa globalnim ili regionalnim prosjecima, ali znaju poslužiti i kao sjajna provjera sopstvenog stanja tijela i duha.

Možda je pravo vrijeme da analizirate gdje gubite najviše vremena i probate naći najbolju opciju uštede dragocjenog vremena. Razmislite o promjeni banke. “Vrijeme je novac”, stoga – ukoliko koristite adekvatne aplikacije, a usluge i proizvode ugovarate sa onima koji se mogu prilagoditi vašem načinu života, uštedićete i vrijeme i novac.
Ukoliko cijenite svoje vrijeme, potražite banku kod koje je vrijeme valuta koja najviše vrijedi.

(Fokus)

ASHA prodaja vozila