Početna Vijesti KOLIKO JE SATI? Računanje vremena na dnevnom redu Savjeta ministara BiH

KOLIKO JE SATI? Računanje vremena na dnevnom redu Savjeta ministara BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BiH je konačno na putu da i zvanično utvrdi koliko je sati i kako će se u ovoj zemlji računati vrijeme. Naime, danas je na dnevnom redu Savjeta ministara BiH Nacrt zakona o zvaničnom vremenu, kojim se definiše zvanično vrijeme u BiH, upotreba zvaničnog vremena, način računanja vremena i mjerenje vremena u komercijalne svrhe.

Zakon je predložilo Institut za mjeriteljstvo BiH.

Da BiH, ustvari, nema propis kojim se utvrđuje kako se zvanično mjeri vrijeme, niti se jasno zna ko je nadležan za donošenje odluka o mjerenju vremena i da li je sat u nadležnsti entiteta ili zajedničkih organa,  “isplivalo” je, nakon što je, u martu,  Evropski parlament donio odluku  o ukidanju i računanju ljetnog i zimskog vremena. Iz Sarajeva su tada poručili da će ”BiH slijediti pozitivne zakonske odredbe EU”, ali se ispostavilo da ova oblast unutar BiH nije jasno uređena i da vrijeme računamo “napamet”. Zakonom koji će danas biti na dnevnom redu, biće uređene mnoge stvari iz ove oblasti, pa i ko donosi odluku o načinu računanja vremena i navijanja satova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evropski parlament izglasao je ukidanje pomjeranje sata od aprila 2021. godine, a zemljama Evropske unije biće ostavljeno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

ASHA prodaja vozila