31.8 C
Prijedor
Utorak, 16 Augusta, 2022
Početna BiH Koliko je lažnih testova i potvrda o vakcinaciji otkrila Granična policija BiH

Koliko je lažnih testova i potvrda o vakcinaciji otkrila Granična policija BiH

U Kaknju je uhapšena osoba za koju je utvrđeno da je imala krivotvorenu potvrdu o vakcinaciji.

Kako je za Faktor kazala Aldina Alić, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, nakon hapšenja osoba je predata u nadležnost Tužilaštva ZDK.

Ova osoba tereti se za krivično djelo krivotvorenje isprave.

– Ovo je prvi slučaj koji smo imali. Sve se provjerava, da li je iskorišten ili zloupotrijebljen neki položaj, neki pečat, to se sve utvrđuje istragom – kazala je Alić.

Kako nezvanično saznajemo, muškarac je sa lažnom potvrdom o vakcinaciji želio putovati u Hrvatsku.

Pitali smo Graničnu policiju Bosne i Hercegovine da li su imali slučajeve lažnih testova i potvrda o vakcinaciji prilikom kontrole putnika na graničnim prijelazima.

– Pripadnici Granične policije su tokom 2021. godine, prilikom obavljanja graničnih provjera na državnoj granici BiH evidentirali 105 PCR testova i Covid-potvrda za koje su iskazane sumnje u njihovu vjerodostojnost. Policijski službenici Granične policije BiH prilikom obavljanja graničnih provjera na prvoj liniji, ako posumnjaju u autentičnost sadržanih podataka i uoče određene nedostatke, upućuju osobu na drugu liniju provjera gdje se provode detaljne provjere koristeći raspoloživu opremu i provjere izdavanja PCR testova putem nadležnih tijela gdje su izdati – pojasnili su za Faktor iz Granične policije BiH, te dodaju:

– Policijski službenici Granične policije BiH nakon obavljenih graničnih provjera i iskazane sumnje u vjerodostojnost nalaza PCR testa na virus SARS-CoV-2 ili Covid-potvrda, kao i kod drugih slučajeva sumnje na krivotvorenje isprava, imaju obavezu postupanja prema odredbama Zakona o krivičnom postupku, te o navedenom obavještavaju nadležnog tužioca i daljnje mjere i radnje poduzimaju po njegovoj naredbi.

Ističu da, kada se radi o procesuiranju ovih osoba, po naredbi nadležnih tužilaca, Granična policija BiH strancima u ovom slučaju odbija ulazak u Bosnu i Hercegovinu iz razloga što predstavljaju prijetnju po javno zdravlje te ih predaje policijskim službenicima susjednih zemalja na dalje postupanje.