Početna Biznis Koji su najtraženiji poslovi u vrijeme pandemije?

Koji su najtraženiji poslovi u vrijeme pandemije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme pandemije virusa korona najtraženiji su operateri u pozivnom centru, vozači i građevinski radnici, pokazalo je istraživanje sajta za “MojPosao.ba”.

Osim pomenutih zanimanja traženi su i programeri, te radnici u proizvodnji.​

“Prvi kvartal 2020. godine je počeo sa manjim padom potražnje za radnicima od 17%, da bi taj pad već u martu iznosio 27% te da bi se u periodu pandemije potražnja za radnicima strmoglavila za preko 70%. Značajan pad je zabilježen u gotovo svim kategorijama poslova, osim u socijalnim i neprofitnim organizacijama te građevinarstvu gdje je čak zabilježen rast”, navodi se u saopštenju istraživača pomenutog sajta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među kategorijama poslova koje su najviše pogođene pandemijom korona virusa  nalazi se svakako turizam i ugostiteljstvo, koji je u prvom kvartalu zabilježio rast poslova od 3% da bi u drugoj polovini marta i prvoj polovini aprila potonuo za 85% u odnosu na isti period prošle godine.

Ostale kategorije koje su doživjele pad veći od 70%, su i prodaja, proizvodnja, ekonomija i finansije, zdravstvo te administrativne usluge.

“Niko u ovom trenutku ne može predvidjeti koliko dugo će trebati tržištu rada da se oporavi. Pozitivno je to što vidimo da domaće proizvodne firme nisu stale, čak naprotiv u ovom periodu neke od njih su doživjele značajan rast proizvodnje. Također, outsourcing industrija, govorimo prvenstveno o centrima za podršku korisnicima ili kontakt centrima, koja je relativno nova u BiH, ne samo da je zadržala sva radna mjesta već aktivno zapošljava i u ovom periodu. Na portalu MojPosao.ba i u vrijeme pandemije možete u svakom trenutku pronaći oko 1000 oglasa za posao. Nastavljamo pratiti dešavanja na tržištu rada te ćemo  redovno obavještavati javnost o promjenama“, kaže Nermana Ajanović-Hajdarpašić , voditelj razvoja i marketinga portala “MojPosao.ba”.

ASHA prodaja vozila