fbpx

Koje namirnice treba izbjegavati za doručak?

Pogrešan doručak može ozbiljno da naškodi tijelu, zato je potrebno znati koje namirnice ne treba unositi na prazan želudac. 

Prvi dnevni obrok ne smiju da budu:

Paradajz

Paradajz je pun vitamina i antioksidansa. Međutim, ako ćete da jedete samo paradajz za doručak, u kombinaciji sa kiselinom želuca može uzrokovati jake bolove u želucu.

Citrusni plodovi

Limun, pomorandže, grejp, mandarine i drugi citrusni plodovi odličan su izvor vitamina C. Međutim, kiselina koju sadrže može da napadne sluzokožu i zbog malih ranica od kiseline prouzrokuje bolove u ustima i jednjaku.

Tijesto s kvascem

Kvasac, posebno ako se konzumira ujutru, može da iritira želudac i prouzrokuje jaku nadutost i smetnje s varenjem hrane. Dakle, ujutru pokušavajte da izbjegnete peciva i lisnato tijesto…

Krastavci

Uopšteno, trebalo bi izbjegavati sirovo povrće kao prvi obrok. Gorušica i nadutost naročito su jaki nakon konzumacije krastavaca na prazan želudac.

Jogurt

Jogurt nam donosi pregršt važnih mliječnih bakterija mliječne kiseline koje su dobre za crijevnu floru. Ali, ako ga konzumiramo na prazan želudac, te će dobre bakterije “pojesti” želučana kiselina.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila