Početna Svijet Koja je najprihvaćenija vakcina širom svijeta u smislu prelaska granice?

Koja je najprihvaćenija vakcina širom svijeta u smislu prelaska granice?

Prema podacima stranice VisaGuide.World, najprihvaćenija vakcina širom svijeta, u smislu prelaska granice, jest ona AstraZenece, koje je odobrilo 119 zemalja, uključujući i WHO.

Nakon AstraZenece dolazi Pfizer-BioNTech koju je odobrilo skoro 90 zemalja, a zatim Sputnik V (priznaje više od 60 država). Nakon toga dolaze Moderna i Johnson & Johnson. S druge strane, kineski CanSinoBio priznalo je samo nekoliko država.

Na stranici VisaGuide možete provjeriti koje zemlje priznaju vakcinu koje ste vi primili. U prvi redak upišite cjepivo, a u drugi željeno odredište, nakon čega ćete dobiti traženu informaciju.

Problem nije samo prelazak granice. Iako SAD za sada ne traži potvrdu o vakcinisanju za ulazak u zemlju (mada je, među ostalima, zatvorena za Britance, Europljane, Kineze i Indijce), Kanađani cijepljeni AstraZenecom izrazili su zabrinutost zbog mogućih problema prilikom ulaska u objekte koji zahtijevaju potvrdu o primljenom cjepivu koje je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA). Naime, mada je SAD naručio 300 miliona doza cjepiva AstraZeneca, FDA ga još uvijek nije odobrila, piše The Economist.

Turistička industrija je zabrinuta da bi ovakva ograničenja mogla zadržati ljude kod kuće. Nick Carreen iz Međunarodne udruge za zračni prijevoz smatra da je nedostatak sporazuma među vladama “još jedna prepreka pri poduzimanju putovanja”. Mariangela Simao, pomoćnica glavnog voditelja WHO-a-u, rekla je da je Evropski parlament preporučio zemljama da razmotre prihvaćanje vakcina koja su na WHO-ovom popisu za hitno odobrenje.

ASHA prodaja vozila