Do 14.30 časova naš pravni tim registrovao je 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH, saopšteno je iz Koalicije “Pod lupom”.

Kako su naveli u saopštenju, njihovi posmatrači su do 14.30 uložili 14 primjedbi na nepravilnosti uočene u procesu glasanja.

“Na jednom biračkom mjestu u Čelincu je nakratko (između 12.00 i 12.20) prekinuto glasanje zbog narušenog javnog reda i mira. Na osnovu prijava građana, obaviještena je policija u Vlasenici, Vitezu i Živinicama zbog pritisaka na birače. Građani također prijavljuju da su na biračkim mjestima unaprijed stavljeni štambilji i potpisi na listiće, a ne prilikom izdavanja kako je propisano”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je zbog teškog kršenja Izbornog zakona BiH zabilježenog u Novom Gradu u Republici Srpskoj na biračkom mjestu u Hozićima gdje su pronađeni već označeni glasački listići, CIK BiH obavijestila javnost da će glasanje na ovom biračkom mjestu biti odgođeno i naknadno održano.

“Svi posmatrači i posmatračice Koalicije “Pod lupom” su neometano pristupili svim biračkim mjestima na koja su bili raspoređeni i prate proces glasanja. Nažalost, Koalicija “Pod lupom” se suočila sa odustajanjem određenog broja posmatrača što je posebno izraženo u Banjaluci i Bijeljini. I pored ovog problema imamo pokrivena biračka mjesta u ovim gradovima, sa kojih izvještavaju posmatrači, te nastavljamo blagovremeno informisati javnost u toku izbornog procesa”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je zbog odbijanja unosa primjedbe u Zapisnik o radu biračkog odbora, na jednom biračkom mjestu u Zvorniku, Koalicija uložila primjedbu GIK-u Zvornik, zbog više vrsta nepravilnosti u procesu glasanja na tom biračkom mjestu u Kozluku.

Na skoro svim biračkim mjestima nisu zabilježene nepravilnosti pri procesu glasanja, odnosno da se jednoj osobi izdaje više glasačkih listića, da jedna osoba glasa više puta ili da osoba glasa u ime druge osobe koje se nisu pojavile na biračkom mjestu.

“Na dva biračka mjesta Centar Sarajevo i Pelagićevo, član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića ne stavlja otisak štambilja u donjem lijevom uglu pored kojeg se potpisuje na prednjoj strani svakog listića, ispod teksta “Uputstvo za glasanje”. Ovi glasački listići, prema propisima, ne smiju biti uzeti u razmatranje pri brojanju glasova, što može oduzeti pravo glasa biračima koji su glasali na tim glasačkim listićima”, navodi Koalicija.

Na 14 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače zabilježeni na pet biračkih mjesta. Na skoro 13 odsto biračkih mjesta, zabilježeno je do 10 slučajeva da se ime i prezime birača prilikom identifikacije čita naglas. Na skoro 3 odsto biračkih mjesta, zabilježeno je više od 10 slučajeva ove nepravilnosti. Ova procedura je izmijenjena u odnosu na prethodne izbore u BiH, te se sada ime i prezime birača koji pristupa glasanju ne bi trebalo čitati naglas. Na četiri biračka mjesta dozvoljeno je glasanje bez provjere propisanih identifikacionih dokumenata”, zaključuje se u saopštenju Koalicije “Pod lupom”.