Koalicija “Pod lupom” ocijenila je danas da prijevremene izbore za gradonačelnika Prijedora karakteriše znatan broj takozvanih fantomskih kandidata.

Dario Jovanović iz ove koalicije rekao je da se oni ne bore za naklonost birača u Prijedoru, već su tu zbog trgovine mjestima u biračkim odborima i drugim mogućnostima koje im daje izborni zakon u skladu sa statusom kandidata.

– Ovo je veliki problem jer se njime obesmišljava rad mješovitih stranačkih biračkih odbora, koji, na način kako to karakteriše izborni zakon, moraju svi dolaziti na jednom biračkom mjestu iz različitih političkih subjekata – rekao je on na konferenciji za medije u Prijedoru.

Jovanović je naveo da zbog toga ova koalicija zagovara promjenu u ovom segmentu.

– Objavili smo javno imena i prezimena svih članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu i to se još uvijek nalazi na našoj veb stranici, a to bi isto trebalo biti okačeno na svakom biračkom mjestu, u skladu sa pravilima Centralne izborne komisije – naglasio je Jovanović.

Projekt koordinator Zoran Petoš rekao je da je za svih 116 posmatrača ove koalicije omogućen nesmetan pristup biračkim mjestima i da su birališta jutros otvorena, a izborni proces počeo uz manje nepravilnosti.

Na 15,7 odsto biračkih mjesta nisu svi članovi biračkog obora ispoštovali obavezu da budu u 6.00 časova na biračkom mjestu. Na jednom mjestu zaprimljeno je 39 glasačkih listića manje nego što na tom mjestu ima registrovanih birača, a na dva nije izvršeno ručno brojanje prije otvaranja biračkog mjesta.

On je naveo da na skoro polovini biračkih mjesta nije istaknuta lista biračkih odbora, dok je na ostalima istaknuta, ali se ne vidi kojem političkom subjektu pripadaju članovi.

– Koalicija `Pod lupom` naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa i spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima – rekao je Petoš.

On je naveo da četiri biračka mjesta nisu uređena prema instrukcijama CIK-a, da je na pet biračkih mjesta otvaranje kasnilo do 15 minuta i da su dva prigovora zaprimljena na izbornu tišinu.

Regularnost izbora u Prijedoru prati 116 posmatrača ove koalicije.

Od 14 kandidata za gradonačelnika Prijedora, četiri su se predstavila javnosti u toku predizborne kampanje.

SRNA