fbpx

Ko su najveći poslodavci: U četiri preduzeća oko 17.000 radnika

Na listi najvećih poslodavaca u Republici Srpskoj nema ni jedne fabrike, a najviše ljudi zapošljavaju kompanije koje su u državnom vlasništvu ili imaju monopolski položaj na tržištu, objavio je portal Srpskainfo.

U nastavku pogledajte koje četiri kompanije zapošljavaju blizu 17.000 radnika.

“Elektroprivreda RS” – više od 9.000 radnika

Kako je nedavno objavila Srpskainfo, u sistemu “Elektroprivrede RS”, sa deset preduzeća koja se bave proizvodnjom i prodajom električne energije, zaposleno je tri odsto radnika u Srpskoj. Preduzeće je u vlasništvu RS i ima monopolski položaj na tržištu.

“Željeznice RS”- oko 3.000 radnika

Ubjedljivo najveći gubitaš u RS je i jedan od najvećih poslodavaca. Do prošlog mjeseca “Željeznice RS” su, po planu restrukturiranja, na osnovu kojeg im je odboren kredit Svjetske banke, trebalo da broj zaposlenih svedu na 2.600, ali taj cilj nije ostvaren, jer se čeka kredit, da bi preduzeće imalo novca za otpremnine. Kredit od  100 miliona KM, namjenjen za spas “Željeznica”, građani RS će otplaćivati u naredne 32 godine.

“Pošte Srpske” – 2.290 radnika

Prema izvještaju o poslovanju za treći kvartal 2017. godine, “Pošte Srpske” su prije godinu dana imale 2.290 radnika, a taj se broj, po svemu sudeći nije bitno mijenjao. U istom periodu preduzeće je imalo minus od 1,9 miliona KM. Kao javni poštanski operater “Pošte Srpske” su u monopolskom položaju u RS. Ovo akcionarsko društvo je u većinskom vlasništvu Republike Srpske.

“Telekom Srpske” – 2.137  radnika

“Telekom Srpske” od svih velikih poslodavaca u RS ima najbolje poslovne rezultate. Prema informaciji koju je nedavno razmatrala Vlada RS, ova kompanija je 2017. ostvarila prihod od 427,2  miliona KM i u plusu je oko 67 miliona KM. “Telekom Srpske” konotroliše 38,5 odsto tržišta mobilne telefonije u BiH i apsolutni je šampion tržišta u RS. Nakon privatizacije 2006. u vlasništvu je “Telekoma Srbija”.

(Srpskainfo)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila