Početna Vijesti Ko je Pramod Mittal: Samo na vjenčanje kćeri potrošio je 82 miliona,...

Ko je Pramod Mittal: Samo na vjenčanje kćeri potrošio je 82 miliona, a evo kako je prao novac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milijarder Pramod Mittal, brat indijskog kralja čelika Lakshmija Mittala, čije se bogatstvo procjenjuje na 17,2 milijarde dolara prema Forbesu, uhapšen je jučer u Lukavcu kod Tuzle – piše Oslobodjenje.

62-godišnji poduzetnik je osumnjičen da je, uz još dvije osobe, sudjelovalo u izvlačenju novca iz firme u vlasništvu njegove porodice ‘Global Ispat koksnoj industriji (GIKIL)” na račune u Londonu. Porodična firma Mittal Steel, koju je osnovao stariji Lakshmi, sa 300 hiljada zaposlenika i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara, jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu. U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL, drže još Željezaru Zenica i Rudnik kod Prijedora.

Prema pisanju indijskih medija, ovo nije prvi put da se mlađi brat Pramod našao u problemima. U Indiji je već bio pod sumnjama za pranje novca i prevaru državne agencije za trgovinu. Njima, navodno, nije vraćao kredit za koji se zadužio kako bi kupio materijale za tada nove tvornice u Bosni i Hercegovini, a paralelno je novac slao na off-shore račune u Isle of Man i Filipine. Indijski ga je sud u aprilu ove godine, ipak, oslobodio optužbi nakon što je platio zaostale dugove, oko 300 miliona dolara. Tu mu je, navodno, finansijski pomagao stariji brat Lakshmi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pramod je poznat i kao porodični razmetljivac. Tako je na vjenčanje svoje 26-godišnje kćeri Shristi Mittal u Barceloni 2013. godine potrošio 82 miliona dolara. To je drugo najskuplje vjenčanje u istoriji. Jedino skuplje bilo je ono 1981. godine između Mohammeda bin Zayed Al Nahyana, vladara Abu Dhabija i princeze Salame.

ASHA prodaja vozila