Ko je odbio zahtjev za pomoć u potrazi nestalog lica u Prijedoru?

Beživotno tijelo Kate Pavlović iz sela Gornja Ravska kod Prijedora pronađeno je juče nakon pet dana uzaludne potrage. U potragu je trebala biti uključena i Gorska služba spašavanja iz Mostara, ali je neko u poslednji trenutak javio da im je zabranjen dolazak. Dok se utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do smrti, postavlja se pitanje ko je i zašto zabranio članovima službe iz Mostara da dođu u pomoć?

Tijelo 72-godišinje Kate Pavlović iz Gornje Ravske kod Prijedora pronađeno je juče nedaleko od RŽR“Ljubija“. Nesrećna starica poslednji put je živa viđena 27. novembra oko 16 časova kada je otišla od kuće da traži nestalo jagnje. Kada se nakon više sati nije vratila kući, porodica je alarmirala komšije i krenulo se u potragu, koja nije dala nikakvih rezultata.

„Tu se uključila i PU Prijedor, Jedinica za podršku i nakon tri dana bezuspješne potrage dobili smo informaciju, Ja sam lično dobio informaciju da trebamo obezbijediti smještaj Gorskoj službi spašavanja koji će doći iz Mostara, kako bi sa psima tragačima, dronovima i ostalom dodatnom opremom nastavili potragu.“, kaže zamjenik predsjednika Savjeta MZ Gornja Ravska Ivan Begić.

Gorska služba spašavanja iz Mostara na kraju nije pritekla u pomoć, jer je prema riječima našeg sagovornika to zabranjeno od strane Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

“Mi nismo dobili nikakav konkretan odgovor zašto je to neko stopirao dolazak Gorske službe spašavanja. Bili smo u kontaktu sa njima, oni su se već bili okupili i krenuli su da alarmiraju sve potrebno kako bi došli u petak veče u Prijedor i već u subotu otpočeli potragu. Međutim, iz nama još neznanih razloga njima je zabranjen dolazak.“, kaže Begić.

Zbog čega pripadnicima Gorske službe spašavanja iz Mostara nije dozvoljen dolazak ne znaju ni oni. Za BN televiziju su potvrdili da su prvobitno imali dozvolu za dolazak u Prijedor kao i da su se sami nadležnim službama u gradu ponudili za pomoć.

„Oni su onako rado prihvatili našu ponudu da pomognemo u toj potrazi. Sve je tu išlo u redu, dok nam nisu javili da je neko od viših organa uprave, čini mi se Civilna zaštita, ili tako nešto da se nisu složili da mi dođemo i pomognemo. A recite mi samo gospodine Mariću, ko Vam je javio da ne dolazite, da li MUP ili Civilna uprava iz Prijedora? Civilna zaštita.“, rekao je Zdenko Marić iz Gorske službe spašavanja Mostar.

Iz Civilne zaštite Prijedor kažu da nije tačno da su iz ove službe odjavili dolazak pomoći iz Mostara, već da je to stvar Policijske uprave Prijedor i MUP-a RS.

„Mi smo im uputili na MUP. I znači sva relacija se dešavala između policije i Gorske službe, tako da ta pomoć nije ni tražena od nas. MUP je smatrao da to može riješiti svojim kapacitetima, tako da nije išao zahtjev Civilnoj zaštiti opštinskoj i republičkoj za uključivanje u aktivnosti.“, kazao je Šef odsjeka civilne zaštite Prijedor Dušan Vranješ.

Nikakav zahtjev za uključivanje Gorske službe spašavanja iz Mostara nije stigao ni na adresu Republičke uprave za civilnu zaštitu RS.

To je za BN potvrdio direktor ove institucije Mile Međed napominje da nije tačna informacija da je on zabranio dolazak službe iz Mostara.

„Ja sve da hoću ne mogu zabraniti. Da se u tom kontekstu dovodi moje ime, da sam ja zabranio. Pazite, ja ako zabranjujem mora postojati neki pismeni trag. To su ozbiljne stvari. To gospoda iz Civilne zaštite grada Prijedora moraju odgovoriti, kao i načelnik policije Centra javne bezbjednosti Prijedor.“, rekao je za BN direktor Republičke uprave civilne zaštite RS Mile Međed.

Ni iz Policijske uprave Prijedor nismo dobili odgovor na pitanje ko je i zbog čega zabranio dolazak službe spašavanja iz Mostara. Kazali su da takvim informacijama ne raspolažu.
Bilo kako bilo, izgubljen je još jedan ljudski život. Propusti nadležnih službi koje prebacuju odgovornost sa jednih na druge, neće pomoći u razrješenju slučaja.

BN TV

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila