Početna Svijet Ko je napadač na džamije u Christchurchu

Ko je napadač na džamije u Christchurchu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji pišu da je jedan od napadača na džamije na Novom Zelandu Brenton Tarrant postavio i manifest od 87 stranice o razlozima napada u kojem je sebe opisao “običnim 28-godišnjim bijelcem, rođenim u Australiji u porodici slabijeg imućnog statusa”.

Također se navodi kako je na svom Facebook profilu, koji je sada ugašen, uživo prenosio napad, spominjao napadače na džamije u Italiji i Kanadi, te se špekulira kako je taj napadač iz Australije Brenton Tarrant (28).

Nije spomenuo koliko dugo je živio u Australiji, no naveo je kako nije imao interesovanje za obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istakao je i razloge napada te rekao da je to “osveta za smrt hiljada osoba koje su izveli stranci”.

Vlasti su pozvale ljude u centralnom Christchurchu da ostanu u svojim kućama, a policija je upozorila vjernike da ne idu u džamije „u cijelom Novom Zelandu“.

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

Napadač koji se na društvenim mrežama predstavlja kao Brenton Tarrant (28) prenosio je uživo masakr u džamiji na Facebooku i kasnije uznemirujući video od 17 minuta objavio na Instagramu.

– Neka zabava počne – rekao je on kada je započeo svoj pohod, odjeven u maskirnu uniformu.

Zatim je, vozeći do džamije, u automobilu slušao narodnu (folk), ali i vojnu glazbu o Radovanu Karadžiću, piše Daily Mail.

Kad je stigao, vozilo je parkirao u ulici nedaleko mjesta napada. Uzeo je oružje i krenuo prema džamiji. Stao je na ulazna vrata i pucao na svakoga tko se kretao. U nekoliko navrata stao bi iznad ranjenih, ponovno napunio pištolj i onda ih dokrajčio. Ispalio je 100 metaka.

Tarrant je potom pobjegao automobilom, ali ubrzo su ga uhapsili. Imao je i suučesnike, a na videu se čuje i ženski glas. Prema navodima Daily Maila, u napadu su sudjelovala tri muškarca i jedna žena. Jedno od njih nosilo je pojas s eksplozivom.

Premijerka Jacinda Ardern kazala je da nisu bili registrirani ranije kao potencijalni teroristi.

Prije nego što je krenuo u napad na džamije u kojoj su se vjernici bili na popodnevnoj molitvi objavio je “manifest” na 87 stranica na Twitteru.