Početna Turizam “Ključka regata”: Rafteri uživali u čarima rijeke Sane

“Ključka regata”: Rafteri uživali u čarima rijeke Sane

Jedna od najmasovnijih rafting manifestacija u regionu, “Ključka regata”, inače 25. po redu, održana je juče na dijelu vodotoka rijeke Sane koji protiče kroz Opštinu Ključ.

Učešće u ovogodišnjem rafting karavanu uzelo je više od osamdeset posada sa oko 500 učesnika iz više zemalja, a prema riječima organizatora iz Kajak-kanu kluba “Ključ”, raduje što je manifestacija povratila masovnost nakon što je prošle godine, zbog pandemije virusa korona, održana u simboličnom obliku.

Dodaju kako je regata vremenom prerasla u prepoznatljiv turistički brend ove male i nerazvijene općine, te da je sve proteklo u najboljem redu i bez incidenata.

“Imali smo veoma malo vremena za organizaciju ovogodišnje regate, a jedan od problema je bio i nikada niži vodostaj rijeke Sane. I pored svega, možemo biti prezadovoljni, prije svega odazivom gostiju iz drugih zemalja, kao i prisustvom velikog broja naših ljudi koji žive i rade u dijaspori”, kažu predstavnici organizatora.

Učesnike je poslužilo lijepo vrijeme, a rafteri su i ove godine krenuli iz mjesta Gornji Dubočani,  potom je voženo u više etapa, a održani su i tradicionalni skokovi na glavu na lokalitetu Alina luka, inače glavnoj gradskoj plaži u Ključu.

Cilj regate bilo je mjesto Sokolovo, koje se nalazi desetak kilometara nizvodno od Ključa, a cjelokupna rafting dionica bila je duga dvadesetak kilometara. Učesnici su imali  priliku da dožive adrenalinski izazov spuštajući se brzim riječnim tokom, kroz prekrasan ambijent kanjona rijeke Sane, niz brojne slapove i kaskade koje su karakteristične za ovaj dio riječnog toka.

Godinama je “Ključka regata” bila vrlo skromna i okupljala je tek lokalne zaljubljenike u rafting i ljepote ove rijeke. U posljednjih nekoliko godina učinjen je značajan iskorak, pa je ova regata po brojnosti učesnika, uveliko nadmašila mnogo poznatiju “Unsku regatu”, koja se dešava na istoimenoj rijeci.

 

Nezavisne

ASHA prodaja vozila