Početna Turizam Ključ – bogata historija, mnogo prirodnih ljepota i dobri domaćini

Ključ – bogata historija, mnogo prirodnih ljepota i dobri domaćini

Ponosni su u Ključu i rado ukazuju na tragove rimske utvrde, koji se nalaze kod kule Ljubice. Ipak, kada se krene sa pričom o ovom gradu ističu da je Ključ jedan od najstarijih gradova u Bosni i Hercegovini te da se prvi put spominje daleke 1322. godine, a to se veže za povelju bana Stjepana II Kotromanića.
Spominje se Ključ i u povelji kralja Stjepana Tomaša 1446. godine, a u vrijeme Osmanlija Ključ je bio sjedište nahije, kadiluka i kapetanije. Mjesto koje je bilo okupljalište Turske vojske za dalja osvajanja. Inače Stari grad Ključ je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Vrijedan spomene, a i obilaska je i obližnji Stari grad Kamičak.
Da se za ovaj grad ne vežu samo historijske priče i kazivanja, pobrinula se i priroda. Jedan od ukrasa ovog grad je rijeka Sana koja protiče kroz grad Ključ i daje mu svojom ljepotom jedan poseban štih.
Svakako da treba spomenuti i rijeku Sanicu koja izvire ispod Grmeča, a i obronci Grmeča su magnet za mnogo zaljubljenike prirode.
Da ove prirodne ljepote ne bi ostale neiskorištene pobrinuli su se refteri, tako da se u organizaciji Kajak-kanu kluba Ključ do sada već održane 24 regate. Internacionalna ključka regata na rijeci Sani postaje prepoznatljiv turistički brend općine Ključ, koji u ovaj grad pored mnogobrojnih domaćih turista dovodi i turiste iz regiona i šire.
Razlog je jednostavan, jer pored zabave na vodi, u večernjim satima priređuje se bogat kulturno-zabavni program… u šali vele DOK ČEKAŠ SABAH SA RAFTEROM…