Usljed obilnih kiša klizište je zatrpala kuće na području slovenačkog grada Tolmin, gdje zatvoreno i nekoliko puteva, u opštini Kočevje poplavljeno je više od 30 objekata, a more se izlilo u Izoli i Piranu.

Gradonačelnik Tomlina Alen Červ rekao je da postoji realna opasnost od klizišta na dosta lokacija i da će situacija morati da se prati do kraja sedmice.

“Nadamo se najboljem, ali smo spremni za sve situacije”, rekao je Červ, prenosi Srna.

Vatrogasci, radnici putnih i opštinskih službi i pripadnici civilne zaštite danas su imali 83 intervencije na ispumpavanju vode iz objekata, postavljanju vreća za nasipe, pokrivanju krovova, uklanjanju oborenog drveća i zaštiti od klizišta.

U Informativnom centru Uprave za zaštitu i spasavanje Slovenije navode da su imali intervencije na područjima regionalnih centara Brežice, Celje, Koper, Kranj, LJubljana, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec i Trbovlje.

Rijeka Drava, koja je na granici sa Austrijom dostigla oko 1.100 metara kubnih u sekundi, izlivaće se duž cijelog toka, ali se očekuje da će sutra ujutro dotok vode početi da opada.

Rijeka Kolpa u gornjem toku opada, u srednjem dijelu plavi, ali je usporen rast vodostaja, dok će u donjem toku nastaviti da raste do sutra uveče.

Velika plima i obilnije kiše izazvale su izlivanje more u Izoli i Piranu, gdje su oborinske vode poplavile nekoliko puteva, dok je nabujala rijeka Badaševica ugrozila naselje u Šalarima.

Informativni centar Uprave Slovenije za zaštitu i spasavanje saopštio je da je u opštini Kopar, tokom obilnih padavina noću, oborinska voda poplavila nekoliko stanova.