Početna Svijet Kinezi će za pet dana izgraditi novu bolnicu zbog koronavirusa

Kinezi će za pet dana izgraditi novu bolnicu zbog koronavirusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Vuhanu, žarištu novog virusa, ubrzano grade bolnicu s 1.000 kreveta za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom, od kog je umrlo 26, a oboljelo više od 800.

Kineski mediji prenose da bi bolnica mogla da bude završena do ponedjeljka.

Bolnica se gradi u kompleksu koji je ranije bio predviđen za lokalne radnike, u baštama pored jezera, na periferiji grada, javio je jedan državni list.

Oko 35 kopača i deset buldožera stigli su na zemljište gdje će biti izgrađena bolnica u četvrtak uveče, kako bi posao bio završen do ponedjeljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedini mediji pišu da će bolnica biti izgrađena za 10 dana.

Vuhan će izgradnjom bolnice oponašati ranije iskustvo iz Pekinga, tokom borbe protiv virusa SARS 2003. godine, kada je u predgrađu glavnog grada Kine za nedjelju dana izgrađena bolnica u kojoj je liječena jedna sedmina svih zaraženih pacijenata.

“To je bilo čudo upisano u istoriju medicinske nauke”, navodi list.

Bolnicu u Pekingu podiglo je oko 1.000 radnika, a liječilo se oko 700 pacijenata.

Kina je pojačala aktivnosti u suzbijanju virusa, a izgradnja nove bolnice jedna je od njih.

Javni prevoz je obustavljen u 10 gradova u provinciji Hubej, koja ima 60 miliona stanovnika, hramovi su zatvoreni, prenosi Rojters.

Vuhan, grad sa 10 miliona ljudi iz koga je virus potekao, te susjedni Huangang sa sedam miliona, nalaze se u potpunoj izolaciji.

Željezničke stanice su većinom zatvorene, letovi su suspendovani i na glavnim saobraćajnicama u i izvan grada postavljene su kontrolni punktovi.

Šangaj je zatvorio Diznilend kako bi se spriječilo širenje virusa.

ASHA prodaja vozila