Početna Svijet Kineski avioni i brodovi prešli crtu razdvajanja. Tajvan diže avione i šalje...

Kineski avioni i brodovi prešli crtu razdvajanja. Tajvan diže avione i šalje brodove

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je da Kina “neće izolirati Tajvan sprječavanjem američkih dužnosnika da tamo putuju”.

Pelosi, koja trenutačno predvodi izaslanstvo Kongresa u indo-pacifičkoj regiji, s posljednjom posjetom u Tokiju, rekla je ključ njezina posjeta nije bio u promjeni statusa quo, ali je rekla da je Kina izvela svoje udare vjerojatno koristeći posjet kao izgovor.

Pelosi je rekla da su Kinezi pokušali izolirati Tajvan.

Kineski mediji: Projektili su tijekom vježbe preletjeli Tajvan

Meng Xiangqing, profesor na Sveučilištu za nacionalnu obranu pridruženom kineskoj vojsci, gostovao je na kineskoj državnoj televiziji CCTV hvaleći točnost gađanja kineskih snaga.

“Naše vježbe ovog su puta uključivale testove bojevog gađanja i bilo je to prvi put da su projektili preletjeli otok Tajvan”, rekao je Xiangqing.

Dodao je da su rakete prošle kroz zračni prostor koji gusto pokriva proturaketni sustav Patrot koji bi trebao biti ključna obrana od kineskih borbenih aviona.

Meng je također rekao da su ovo vježbe koje se održavaju najbliže tajvanskom otoku ikada, da su ga prvi put okrižili i da je prvi put postavljen poligon istočno od Tajvana.

Kineska službena novinska agencija Xinhua izvijestila je da je vojska “letjela s više od 100 ratnih zrakoplova, uključujući lovce i bombardere” tijekom vježbi, kao i “preko 10 razarača i fregata”.

Tajvanska predsjednica: Vojska je spremna odgovoriti ako bude potrebno

Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen obratila se javnosti rekavši da je tajvanska vojska spremna odgovoriti ako to bude potrebno.

Poručila je to na svom službenom profilu na Twitteru.

“Naša vlada i vojska pomno prate kineske vojne vježbe i operacije informacijskog rata, spremni smo odgovoriti po potrebi. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne sigurnosne situacije”, poručila je Tsai Ing-wen.

Tajvan: Poslali smo avione i brodove

Tajvansko ministarstvo obrane kaže da je njegova vojska podigla avione, poslala brodove i rasporedila kopnene raketne sustave za praćenje situacije nakon što su jutros kineski avioni i brodovi ponovno prešli sredinu Tajvanskog tjesnaca dok Kina provodi velike vojne vježbe u zonama koje okružuju Tajvan.

Tajvanska vojska pripremit će borbenu spremnost, ali neće tražiti rat, dodalo je ministarstvo obrane.

Tajvan: Kineski avioni i brodovi jutros u novom prelasku crte razdvajanja

Tajvansko ministarstvo obrane objavilo je da je više kineskih brodova i zrakoplova jutros prešlo crtu razdvanja.

Tajvan je kineske vojne vježbe nazvao vrlo provokativnima “bilo da se radilo o lansiranju balističkih projektila ili namjernom prelasku središnje linije tjesnaca”.

“Pridržavajući se načela pripreme za rat, a ne traženja rata, nacionalna vojska će zajedno raditi na čvrstoj obrani suvereniteta i nacionalne sigurnosti”, kaže se u tajvanskom priopćenju.

Index