Početna Svijet Kineska modna kompanija Shein procijenjena na 100 milijardi dolara, nadmašila H&M i...

Kineska modna kompanija Shein procijenjena na 100 milijardi dolara, nadmašila H&M i Zaru

rijednost kontroverzne kineske modne kompanije Shein procijenjena je na 100 milijardi dolara nakon nedavne runde finansiranja, što čini internet prodavača vrijednijim od H&M -a i Zare zajedno.

Osnovan 2008. godine, Shein je poznat po prodaji jeftine odjeće i drugih predmeta, s više od 2.000 novih stilova koji se dodaju dnevno. Radi po narudžbi, što znači da se odjevni predmeti prodaju u malim serijama i masovno se proizvode samo ako postanu hitovi.

Njegova agresivna taktika društvenih mreža uključuje plaćena partnerstva s influenserkama i slavnim ličnostima poput Addison Rae i Madelaine Petsch, koja pomažu brendu da privuče nove kupce iz generacije Z. Zauzvrat, mladi potrošači često objavljuju TikTok video snimke svojih kupovina pokazujući ogromne narudžbe nedavno kupljenih artikala.

Prošle godine je pretekao Amazon i postao prva aplikacija za kupovinu u SAD-u. Prema izvještaju Earnest Researcha, postao je i najveći trgovac brze mode u SAD-u po prodaji u junu, nadmašivši H&M, Zara i Forever 21.

Međutim, brz rast firme nije prošao bez kontroverzi. Shein je optužen za krađu dizajna, prenosi Klix.ba.

Dizajnerka Mariama Diallo optužila je Shein na Tviteru prošle godine da je kopirala dizajn iz njene linije odjeće Sincerely Ria

Umjetnici su se žalili da im je kompanija ukrala dizajn. Slikarka Vanessa Bowman  rekla je za Gardian prošlog mjeseca da se jedan od njenih radova pojavio na dukserici Shein bez njene dozvole. Kupci su se žalili i na loš kvalitet odjeće.