Početna Zanimljivosti Kina razvija “raketu s krilima”: Od Pekinga do New Yorka za sat...

Kina razvija “raketu s krilima”: Od Pekinga do New Yorka za sat vremena

Zahvaljujući kineskom projektu bi u budućnosti mogao biti moguć let između Pekinga i New Yorka mogao trajati samo sat vremena, a riječ je o letu suborbitalnim svemirom.

Kineska kompanije Space Transportation razvija “raketu s krilima” koja je dizajnirana za svemirski turizam, ali i za nevjerovatno brz transport putnika sličan konceptu kompanije SpaceX iz 2017. godine.

Magazin Space piše da bi ovaj svemirski avion mogao omogućiti suborbitalni let između bilo koje dvije lokacije na zemlji, a testiranja s posadom bi mogla početi 2025. godine.

CGI video prezentacija na stranici kompanije Space Transportation prikazuje kako se putnici ukrcavaju u avion spojen s trokutastim krilima poput paraglajdera, koja imaju dva raketna boostera. Nakon polijetanja, avion se odvaja od krila i potom leti kroz suborbitalni svemir. Krila se vraćaju sigurno na Zemlju, dok svemirski avion nastavlja prema svojoj destinaciji. Nakon dolaska se izvršava vertikalno slijetanje slično onom koje koristi raketa Falcon 9 kompanije SpaceX.

Iz pomenute kompanije su rekli da razvijaju raketu s krilima za brzi transport od tačke do tačke, koji će koštati manje od raketa koje nose satelite, a ujedno biti brži u odnosu na tradicionalne avione. Navedeno je da će svemirski avion letjeti brzinom od 4.184 km/h,, što znači da će biti dvostruko brži od Concordea i u teorji bi mogao stići iz New Yorka do Londona za sat vremena.

Testiranja na tlu će biti obavljena 2023. godine, a nakon toga će 2024. uslijediti prvi testni let. Ako sve bude išlo prema planu, test s posadom se očekuje 2025. godine.

Kompanija je do augusta prošle godine prikupila 46,3 miliona dolara za svoj hipersonični svemirski avion, a nedavno je obavila testove svojih hipersoničnih vozila Tianxing 1 i Tianxing 2.

Godine 2017. je SpaceX predložio sličan koncept pod nazivom “Earth to Earth”, koji bi se koristio za međugradski transport putnika pomoću Starship raketa. Osnivač i direktor kompanije Elon Musk je tvrdio da bi mogao transportovati putnike na bilo koju lokaciju u svijetu za manje od sat vremena.

Virgin Galactic se također fokusira na suborbitalne svemirske letove, a trenutno je svrha svemirski turizam.

Ova tehnologija je trenutno rezervisana za imućne, jer karta za putovanje Virginovim svemirskim avionom košta 450.000 dolara.