Sjeverna Koreja je zabranila građanima da nosi kožne kapute, nakon što je taj modni detalj postao omiljen lideru zemlje Kim Džong Unu.

Kim je obukao kožni kaput prvi put 2019. godine i od tada je taj dio odjeće postao popularan među elitom Sjeverne Koreje, koja je željela da pokaže svoju lojalnost vođi, prenio je “Dejli mejl”.

Nedavno, međutim, imitacije su postale sve češće i “modna policija” je poslata da zatvori radnje koje prodaju kožne kapute i da ih na ulici skida sa ljudi, zbog zabrinutosti da bi ti “lažnjaci” mogli da načine Kimov izgled jeftinim i da mu podriju autoritet.

“Policija kaže da nošenje kaputa s ciljem da neko izgleda kao lider je ”neprimjeren trend” kojim se osporava autoritet Kima. Vlast je rekla javnosti da ne nosi kožne kapute, jer je to dio partijske direktive, da odluči ko može da ih nosi”, rekao je izvor za Radio “Fri Azija”.

Slične verzije kaputa kao Kimove prvo su počele da se pojavljuju u septembru ove godine, kada se nezvanično ponovo otvorila trgovina između Kine i Sjeverne Koreje, poslije prekida zbog pandemije.

To je omogućilo trgovcima da počnu da nabavaljaju sintetičku kožu i prave kapute.

Radio “Fri Azija” tvrdi da je imao uvid u dokumente o uvozu prethodnih mjeseci, u kojima se vidi da je na desetine metara materijala uvezeno.

nezavisne.com