Početna BiH Kazniće političare: Nema paušala za nedolazak na sjednicu

Kazniće političare: Nema paušala za nedolazak na sjednicu

Da sjednicama Predstavničkog doma Federalnog parlamenta prisustvuje sve manji broj zastupnika, svjedoče i zvanični izvještaji sa sjednica, pa je tako na posljednjoj bilo prisutno 70 od 98 parlamentaraca.

Zakoni i odluke, važni za građane, privredu i državu, jedva su prošli ili su čak oboreni zbog manjka ruku. Odsustvo sa sjednica ili češći boravak u restoranu nego u sali, slika je odnosa pojedinaca prema povjerenju koje su im građani dali na izborima.

Značajne uštede

U formi nacrta usvojen je novi etički kodeks kojim će svako neopravdano odsustvo, kao i svako napuštanje sjednice prije završetka biti kažnjavano oduzimanjem paušala parlamentarcima za taj mjesec, dok će uzastopno odsustvo s tri sjednice značiti oduzimanje paušala za narednih šest mjeseci. Paušal iznosi 660 KM, a ovim mjerama bi bile napravljene značajne uštede.

Zastupnik SDP-a BiH Irfan Čengić, član Etičke komisije, kaže da su ključne prednosti to što će se uvesti mogućnost kažnjavanja zastupnika koji ne dolaze na sjednice, a uzimaju redovno plaću.

– Predsjedavajući će imati mnogo veći set mjera za očuvanje reda i mira na sjednicama, a uvode se i pojedine norme vezane za sukob interesa prilikom glasanja. Etički kodeks je u nacrtu, a zastupnici koji nisu redovni na sjednicama već se žale na takve odredbe – kazao je Čengić za „Avaz“.

Način kazne

Kako je istakao, u fazi nacrta treba razmisliti o načinu kažnjavanja, bio to paušal ili dnevnica od plaće.

– Jer, ako radnica za kasom u prodavnici ne dođe na posao, taj dan nema dnevnice i toplog obroka, zašto bi onda parlamentarac imao? Zastupnici koji su neredovni u radu sjednica nisu naklonjeni ovom kodeksu, dok je cijeli Klub HDZ-a glasao protiv jer im ne odgovaraju sankcije koje sprečavaju blokade Parlamenta bez posljedica – istakao je Čengić.

Često bez kvoruma

Čengić je kazao da bi se na ovaj način doprinijelo ubrzanom usvajanju bitnih zakona i odluka jer često, zbog nedovoljno prisutnih, nisu usvajane bitne stavke poput budžeta.

– Recimo, na posljednjoj sjednici bitni zakoni za sistem osiguranja su usvojeni sa 52 glasa od 94, dakle, usvojeni su samo jer je opozicija bila u sali i glasala za usvajanje zakona – zaključio je Čengić.