Na području Policijske uprave Prijedor, u periodu od 01. do 30. novembra 2021. godine, realizovana je pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu tehničke ispravnosti vozila i posjedovanja zimske opreme.

Kontrolisano je ukupno 341 vozilo, a sankcionisana su 223 vozača. Zbog počinjenih prekršaja koji su bili akcenat kontrole sankcionisano je 196 vozača, od čega 118 zbog neposjedovanja zimske opreme. Zbog manjih tehničkih neispravnosti sankcionisano je 56, 15 zbog većih tehničkih neispravnosti i 7 zbog odbijanja vozača da vozilo podvrgnu vanrednom tehničkom pregledu.
Zbog veće tehničke neispravnosti vozila, odnosno zbog odbijanja da se vozilo podvrgne tehničkom pregledu, iz saobraćaja su isključena 22 vozila.

Zbog ostalih evidentiranih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, sankcionisano je 27 vozača.

Podsjećamo da je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH za neposjedovanje zimske opreme predviđena novčana kazna od 40,00 KM.

Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 300,00 KM, uz jedan kazneni bod, kazniće se vozač koji učestvuje u saobraćaju tehnički neispravnim vozilom ili odbije da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu, dok će se pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu kazniti novčanom kaznom u rasponu od 500,00 do 5.000,00 KM.
Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise i da posebnu pažnju posvete tehničkoj ispravnosti vozila. Posjedovanje zimske opreme obavezno je u periodu od 01. novembra do 01. aprila.