Početna Biznis Kayak širi proizvodnju u Kostajnici

Kayak širi proizvodnju u Kostajnici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opština Kostajnica se može pohvaliti dobrim privrednim kretanjima, te izvoz za prvo polugodište 2019. iznosio 15 miliona KM. Dobrim izvoznim rezultatima doprinose kako domaći, tako i strani investitori koji su pokrenuli posao u Kostajnici i ostvaraju izuzetno dobre poslovne rezultate, piše Oslobođenje.

Jedna od tih kompanija je i Kayak. Riječ je o italijanskoj investiciji koja ja sa proizvodnjom u Kostajnici krenula prije sedam godina. Kayak šije biciklističku opremu za poznati italijanski sportski brend Sicleri.

Prema riječima Milene Levak, direktorice ove kompanije, oni od osnivanja svakodnevno šire proizvodnju i rade na modernizaciji proizvodnih pogona, ali i upošljavanju novih radnika.

– Krenuli smo sa 50 radnika 2012, a kompanija trenutno zapošljava 265 radnika, dok za narednu godinu planiramo zapošljavanje novih 100 radnika – kazala je Levak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da će novi radnici biti zaposleni u novim proizvodnim pogonima. Naime, Kayak proširuje i nadograđuje postojeći proizvodni pogon zbog pojačane potražnje tržišta, a procjenjuju da će nova investicija biti vrijedna 500.000 KM.

Manjak radne snage

– Naši radnici dolaze i iz Kostajnice, ali i iz susjednih opština, mada i mi kao i ostale firme iz tekstilne industrije u BiH imamo problem s pronalaskom obučene radne snage. Stoga smo prinuđeni primiti takoreći neiskusne radnike i obučavati ih prije uvođenja u posao – istakla je Levak.

Dodala je da se firma i dalje nastavlja baviti samo šivanjem biciklističke opreme za italijansku kompaniju koja opremu prodaje dalje širom svijeta.

Kompaniju je nedavno posjetio i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, koji je najavio podršku Ministarstva privrednicima u Kostajnici, posebno Kayaku, u proširenju proizvodnih kapaciteta, navodi Oslobođenje.

ASHA prodaja vozila