Početna Magazin Katolici danas obilježavaju Badnjak, dan uoči Božića

Katolici danas obilježavaju Badnjak, dan uoči Božića

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Badnjak, dan prije Božića, kada se slavi rođenje Isusa Krista.

Badnjak se dovodi u vezu sa riječju bdjeti pobožno iščekućujući Kristovo rođenje. Tradicija je da se na ovaj dan u kuće unose panjevi i stavljaju na ognjište.

U nekim se krajevima u kuću unosio jedan, a u nekima tri panja. Tri su panja simbol Svetog Trojstva, a njihovim se žarom pripaljuju sve svijeće u kući. Panjevima koji tinjaju obično bi se dodavalo malo hrane s blagdanskog stola i vina koje se pilo. Vjerovalo se da će vatra velikih panjeva donijeti dobro cijelom domu i svim ukućanima.

Slama se kao znak Božića održala znatno duže od panjeva. Postavljala se pod sto uz zvukove božićnih pjesama. Na slami se sjedilo i pričalo sve do odlaska na ponoćku, a često se na njoj i spavalo. Danas se malo gdje na našim prostorima zadržala takva tradicija, ali je ostao običaj postavljanja jaslica koje vjernicima približavaju događaj Božića, rođenja Isusova.

Kad se unese slama i badnjaci, započinje bdijenje. Domaćin pozdravlja ukućane pozdravom koji naviješta skori Božić: Hvaljen Isus! Tu je i ukrašavanje božićnog drvca koja su najčešće crnogorična, nekada kićena jabukama, narandžama, šljivama i kruškama, pozlaćenim orasima i lješnjacima te poslasticama od šećera i papira ili staklenim figurama ako ih je ko imao.

Danas se drvca ponegdje kite i puno prije samog Badnjaka, a nalaze se u gotovo svakom domu, trgovačkom centru i na gradskim trgovima, ukrašena modernim ukrasima i lampicama.

Iako Crkva ne propisuje post i nemrs na Badnjak, narod se toga pridržava. Za ručak se tradicionalno sprema bakalar ili neka druga riba.

Žene na Badnjak pripremaju bogati božićni jelovnik, a ručak je na sam Božić svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu porodicu. Jede se voće, povrće, meso, hljeb, peciva i brojna druga jela. Poslije ručka odlazi se čestitati rodbini i prijateljima.