Početna BiH Katanac prijeti hotelima, radnici ostaju bez posla

Katanac prijeti hotelima, radnici ostaju bez posla

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hotelijerstvo u Republici Srpskoj je pred kolapsom. Banjalučki hotelijeri traže pomoć grada i Vlade RS – u suprotnom staviće ključ u brave.

Banjalučki hoteli su na korak do zatvaranja. Oko 500 radnika moglo bi da ostane bez posla. Sektor hotelijerstva je na koljenima zbog posljedica virusa korona. Osnovnog porihoda, od kojeg žive – noćenja gostiju- nema.

”Mogu vam reći da je jako problematično. Zamislite velike hotele koji imaju puno radnika i nemaju mogućnost da ih isplate, jer nemaju kome da rade, tako da su u problem i to velikom”, kažu u Udruženju poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeca RS”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj noćenja gostiju u hotelima u odnosu na dosadašnje prosjeke je oko 5%. Oko 1 600 kreveta je raspoloživo u hotelima. Zazuteo je svega 80 kreveta. U hotelu Banjaluka ima osam zaposlenih. Martovsku platu su dobili. Aprilska je isplaćena od novca države. Maj je na čekanju.

”Sve je katastrofa, propast, užas. Nema nikoga, niti ima naznaka da će biti’, rekli su nam u hotelu Banjaluka.

Ništa bolja situacvija nije ni u hotelu Idea. Zaposleno je sedam radnika. Plate im kasne nekoliko dana. Nastavak poslovanja je neizvestan.

”Prognoze nisu dobre ni za narednih par mjeseci. Pozajmljujemo pare da isplatimo plate”, poručili su iz hotela Idea.

Hotelijeri su održali sastanak. Traže pomoć gada Banjaluka i Vlade RS u vidu subvencija i grantova kako ne bi stavili ključ u bravu. Na spisku su kažu i druge institucije čija bi im pomoć značila.

”Jako bi nam pomogla i Elektro koji bi mogli da nam smanje struju, veliki kapaciteti i griju ighlade, sve radi u fulu a nema gostiju”, kažu u Udruženju poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeca RS”

U Udruženju kažu da je nekoliko radnika hotela Bosna već ostalo bez posla. Od resornog ministarstva traže obezbjeđenje isplate minimalne plate do kraja godine za zaposlene radnike, te uplaćivanje doprinosa za 12 mjeseci. Ukoliko ne bude pomoći ispred mnogih hotela u narednom period moglo bi da bude obaviještenje – zatvoreno!

BN

ASHA prodaja vozila