Početna Zdravlje Kasna večera može negativno da utiče na zdravlje srca

Kasna večera može negativno da utiče na zdravlje srca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasne večere i generalno teški obroci u noćnim satima mogu da ugroze kardiovaskularno zdravlje, pogotovo kod žena, ukazuje novo istraživanje.


Istraživači s Univerziteta Kolumbija u Njujorku otkrili su da su oni koji su kasno unosili više kalorija imali veći rizik od srčanih bolesti. Jedan kardiolog koji je predvodio istraživanje nije bio iznenađen rezultatima, piše Health24.

– Način na koji metabolizam, cirkadijanski ritam, ciklus kortizola i insulina djeluju, ne podržava teške obroke u kasnim večernjim satima. Ne samo da naša tijela nisu sposobna za probavu u kasnim satima, već smo i manje pokretni noću, pa se kalorije koje konzumiramo ne troše kao energija – rekla je Evelina Grajver, koja upravlja Odeljenjem za koronarnu negu u Univerzitetskoj bolnici Nort Šor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovija studija je obuhvatila 112 žena, prosječne dobi 33 godine, čije je zdravlje srca ocijenjeno na početku studije, a zatim i godinu kasnije. Žene su na početku studije bilježile šta su jele jednu nedjelju, a takođe su vodile evidenciju šta su jele sedam dana 12 mjeseci kasnije.

Većina žena jela je nakon 18 sati i one koje su kasno tokom večeri konzumirale veći nivo dnevnih kalorija obično su imale lošije zdravlje srca, tvrdi tim koji je vodio Nor Makarem, stručni saradnik istraživača sa Kolumbije.

Zapravo, sa svakim porastom unosa kalorija nakon 18 sati, zdravlje srca se u skladu s tim pogoršavalo.

Tačnije, žene koje su unosile više dnevnih kalorija tokom večeri imale su veću vjerovatnoću da dobiju povišen krvni pritisak, viši indeks tjelesne mase i lošiju dugoročnu kontrolu šećera u krvi.

Slični nalazi bili su sa svakim porastom dnevnih kalorija od jedan odsto nakon obroka iza 20 sati, pokazalo je istraživanje koje će biti predstavljeno na godišnjem sastanku kardiologa Filadelfije.

– Do sada su se životni pristupi za sprečavanje srčanih bolesti fokusirali na ono šta jedemo i koliko jedemo, a ne na ono kada jedemo. Dobra vijest vezana za ovu studiju je da odgađanje kasnog večeranja i jednostavno promjena ponašanja u ishrani može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti – istakli su istraživači.

Satjit Bhusri, kardiolog u bolnici Lenoks Hil, složio se da nalazi imaju smisla.

– Kalorije su trenutna energija. Uvijek savjetujem pacijentima da jedu manje hrane, malu količinu ugljenih hidrata te da rano večeraju. Voditi računa kada i šta jesti, kao što studija pokazuje, može imati veliki uticaj na opšte stanje kardiovaskularnog sistema – zaključio je Bhusri.

Health24

ASHA prodaja vozila