Početna Prijedorski region Kampanja Poreske uprave RS „Korak preduzmi, račun uzmi“ ima pozitivne efekte

Kampanja Poreske uprave RS „Korak preduzmi, račun uzmi“ ima pozitivne efekte

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama, kampanje Poreske uprave i nagradne igre, samo su neki od načina suzbijanja sive ekonomije i podizanja svijesti građana o važnosti uzimanja fiskalnih računa.

Od početka ovog mjeseca na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama. Novčane kazne su veće, a rokovi za plaćanje su korigovani uz više mogućnosti rješavanja duga. Za prekršaje u vezi izdavanja računa i registrovanja prometa, pravno lice kao poreski obveznik kazniće se novčanim iznosom od 8.000 do 16. 000 maraka. U slučaju da poreski obveznik u roku od godinu dana od dana izvršenja prekršaja ovog zakona ponovi isti prekršaj, kazniće se novčanom kaznom u dvostrukom iznosu.

O mjerama zabrane obavljanja djelatnosti govori Milenko Puzigaća, pomoćnik direktora Poreske uprave za Područni centar Prijedor. -Povećavaju se kazne, ali se ostavlja rok od 72 časa da se kazna plati ili po Zakonu o prekršajima da se plati pola novčane kazne i onda se objekat ne zatvara. Međutim, ako se u roku 72 časa ne uplati novčana kazna, onda se objekat ne zatvara na 15 dana nego na 30 dana, kako kaže novi Zakon- rekao je Puzigaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da kampanja Poreske uprave Republike Srpske „Korak preduzmi, račun uzmi“ kao i nagradna igra „Deset računa izbroji i stan osvoji“ u kojoj građani masovno učestvuju, imaju pozitivne efekte kada je riječ o suzbijanju sive ekonomije i povećanju ekonomske snage Republike Srpske. Puzigaća podsjeća da građani svojim anonimnim pozivima mogu prijaviti sve nepravilnosti koje uoče u praksi.

 

ASHA prodaja vozila