Početna Prijedorski region Kampanja Poreske uprave RS „Korak preduzmi, račun uzmi“ ima pozitivne efekte

Kampanja Poreske uprave RS „Korak preduzmi, račun uzmi“ ima pozitivne efekte

Izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama, kampanje Poreske uprave i nagradne igre, samo su neki od načina suzbijanja sive ekonomije i podizanja svijesti građana o važnosti uzimanja fiskalnih računa.

Od početka ovog mjeseca na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama. Novčane kazne su veće, a rokovi za plaćanje su korigovani uz više mogućnosti rješavanja duga. Za prekršaje u vezi izdavanja računa i registrovanja prometa, pravno lice kao poreski obveznik kazniće se novčanim iznosom od 8.000 do 16. 000 maraka. U slučaju da poreski obveznik u roku od godinu dana od dana izvršenja prekršaja ovog zakona ponovi isti prekršaj, kazniće se novčanom kaznom u dvostrukom iznosu.

O mjerama zabrane obavljanja djelatnosti govori Milenko Puzigaća, pomoćnik direktora Poreske uprave za Područni centar Prijedor. -Povećavaju se kazne, ali se ostavlja rok od 72 časa da se kazna plati ili po Zakonu o prekršajima da se plati pola novčane kazne i onda se objekat ne zatvara. Međutim, ako se u roku 72 časa ne uplati novčana kazna, onda se objekat ne zatvara na 15 dana nego na 30 dana, kako kaže novi Zakon- rekao je Puzigaća.

Dodaje da kampanja Poreske uprave Republike Srpske „Korak preduzmi, račun uzmi“ kao i nagradna igra „Deset računa izbroji i stan osvoji“ u kojoj građani masovno učestvuju, imaju pozitivne efekte kada je riječ o suzbijanju sive ekonomije i povećanju ekonomske snage Republike Srpske. Puzigaća podsjeća da građani svojim anonimnim pozivima mogu prijaviti sve nepravilnosti koje uoče u praksi.

 

Dental Studio Prijedor