Početna Prijedorski region Kampanja MUP-a RS “Pojas, sigurnosne sjedalice za djecu i mobilni telefoni”

Kampanja MUP-a RS “Pojas, sigurnosne sjedalice za djecu i mobilni telefoni”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, do kraja ovog mjeseca na području RS realizuje akciju pod nazivom “Pojas, sigurnosne sjedalice za djecu i mobilni telefoni”. Cilj akcije je povećanje bezbjednosti učesnika u saobraćaju i smanjenje posljedica po lica u saobraćajnim nesrećama. Iskustva iz saobraćajnih nezgoda pokazuju da je smrtnost lica koja ne koriste sigurnosni pojas u saobraćajnim nezgodama mnogo veća.

“Rizik je prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, deset puta veći, a pravilna upotreba pojasa za 50 odsto smanjuje rizik od povrijeđivanja“, naglašava Zoran Jež, inspektor za saobraćaj u Policijskoj upravi Prijedor, u rizike spada i nepravilno korištenje mobilnog telefona tokom vožnje. Kazne za nekorištenje pojasa iznose 100 maraka, isto toliko za mobilni telefon, a prevoženje djece bez odgovarajuće sjedalice 40 maraka.

Jež ističe da kaznena politika nije svrha sama sebi, već podizanje svijesti vozača o što bezbjednijem učestvovanju u saobraćaju. „Većina vozača doživljava da je smisao tih aktivnosti naplaćivanje novčane kazne. Upravo suprotno. Cilj svih aktivnosti koje mi provodimo, ali i Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Auto moto društva je da se podigne svijest vozača da je potreba korištenja bezbjednosnog pojasa u njihovom interesu, odnosno da čuva njihove živote i smanjuje težinu povreda prilikom saobraćajnih nezgoda, ističe Jež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je roditeljima preporučio da obrate pažnju na sjedalice koje kupuju, na to da svaka sjedalica ima dokument o homologaciji. kao i da je koriste prema upustvima proizvođača.

ASHA prodaja vozila