Početna Prijedorski region Kampanja MUP-a RS “Pojas, sigurnosne sjedalice za djecu i mobilni telefoni”

Kampanja MUP-a RS “Pojas, sigurnosne sjedalice za djecu i mobilni telefoni”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, do kraja ovog mjeseca na području RS realizuje akciju pod nazivom “Pojas, sigurnosne sjedalice za djecu i mobilni telefoni”. Cilj akcije je povećanje bezbjednosti učesnika u saobraćaju i smanjenje posljedica po lica u saobraćajnim nesrećama. Iskustva iz saobraćajnih nezgoda pokazuju da je smrtnost lica koja ne koriste sigurnosni pojas u saobraćajnim nezgodama mnogo veća.

“Rizik je prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, deset puta veći, a pravilna upotreba pojasa za 50 odsto smanjuje rizik od povrijeđivanja“, naglašava Zoran Jež, inspektor za saobraćaj u Policijskoj upravi Prijedor, u rizike spada i nepravilno korištenje mobilnog telefona tokom vožnje. Kazne za nekorištenje pojasa iznose 100 maraka, isto toliko za mobilni telefon, a prevoženje djece bez odgovarajuće sjedalice 40 maraka.

Jež ističe da kaznena politika nije svrha sama sebi, već podizanje svijesti vozača o što bezbjednijem učestvovanju u saobraćaju. „Većina vozača doživljava da je smisao tih aktivnosti naplaćivanje novčane kazne. Upravo suprotno. Cilj svih aktivnosti koje mi provodimo, ali i Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Auto moto društva je da se podigne svijest vozača da je potreba korištenja bezbjednosnog pojasa u njihovom interesu, odnosno da čuva njihove živote i smanjuje težinu povreda prilikom saobraćajnih nezgoda, ističe Jež.

On je roditeljima preporučio da obrate pažnju na sjedalice koje kupuju, na to da svaka sjedalica ima dokument o homologaciji. kao i da je koriste prema upustvima proizvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
cera - Kampanja MUP-a RS “Pojas, sigurnosne sjedalice za djecu i mobilni telefoni”