Početna Zdravlje Kako ublažiti migrene

Kako ublažiti migrene

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatija i najjača glavobolja je migrena, a od nje pati između osam i 20 odsto ljudi. Svima su poznati neprijatni simptomi poput mučnine, vrtoglavice, povraćanja, preosjetljivosti na svjetlost i zvukove. Prepoznavanjem i izbjegavanjem situacija koje vam smetaju možemo smanjiti šanse od napada migrene. U nastavku pročitajte kako da zaustavite migrenu prije nego što počne.

Izbjegavajte glasne zvukove i jaku svjetlost

Glasna muzika i jaka svjetlost poznati su uzročnici migrene. Pokušajte da izbjegnete noćnu vožnju, kino sale, klubove i direktnu sunčevu svjetlost. Odmarajte oči kad god možete. Izbjegavajte sve audio i vizualne smetnje kako bi sebi pomogli.

Obratite pažnju na ishranu

Neki proizvodi poput čokolade, crvenog vina, šećera i sira mogu da podstaknu glavobolju. Izbjegavajte ove namirnice ako kod vas izazivaju migrenu. Smanjite dnevnu konzumaciju kafe i alkohola, najčešćeg okidača migrena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodite dnevnik glavobolja

Pišući dnevnik na jednostavan način pratite šta kod vas izaziva migrenu. Zapisujte sve što pojedete, popijete, vaš dnevni raspored, vremenske prilike, emotivno stanje i lijekove koje ste koristili tog dana. Upišite kada je počela i koliko je trajala migrena. Uz ovako jasan raspored bitće vam lakše da prepoznate i spriječiti uzroke.

Hormomske promjene utiču na migrene

Velik broj žena za vrijeme menstrualnog ciklusa doživi napad migrene. Tokom ovog perioda žene bi trebalo da obrate više pažnje na režim ishrane i fizičku aktivnost i tako ublaže simptome prije nego što se pojave. Oralna kontracepcija povećava učestalost i jačinu migrene.

Pratite vremensku prognozu

Promjene vremena utiču na glavobolju, a pogotovo vlaga i visoke temperature. Ako vam vremenski uslovii postanu nepodnošljivi, možda bi trebalo da boravite u zatvorenom prostoru. Naravno da ne možete uvijek da budete iza zatvorenih vrata, ali ponekad možete skratiti vrijeme provedeno napolju.

Spavajte i jedite redovno

Preskakanje obroka, manjak sna i dehidratacija izazivaju migrenu. Obavezno jedite sat nakon buđenja, a nakon toga svaka tri sata. Svakog dana spavajte najmanje osam sati, nikada previše jer i to može da izazove migrenu.

Izbjegavajte stres

Iako ne možemo uvijek da izbjegnemo stresne situacije, možemo da kontrolišemo svoje reakcije. Tehnike relaksacije, poput joge i meditacije, mogu da smanje nivo stresa i smire naše tijelo i misli.

ASHA prodaja vozila